Oficial MADR: "Reducerea TVA nu va ieftini painea"

Luni, 01 Aprilie 2013, ora 15:48
1596 citiri
Oficial MADR: "Reducerea TVA nu va ieftini painea"
"Reducerea TVA la paine ar putea aduce un plus de 80 de milioane de euro la bugetul de stat"

In timp ce oficiali din Ministerul Agriculturii recunosc ca reducerea TVA nu va ieftinirea painii, oameni din piata de panificatie cred, dimpotriva, ca pretul painii va scadea chiar cu 15 procente.

"Din toate evaluarile noastre rezulta ca foarte importanta va fi reducerea pe componenta de evaziune fiscala. Eu unul nu ma astept sa scada pretul, ci sa nu se mai faca evaziune si piata sa se autoregleze.

Cred ca pretul nu va mai da inapoi o perioada lunga de timp, iar producatorii seriosi care platesc taxe nu vor da faliment", a declarat Achim Irimescu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii pentru Business24.

In plus, Irimescu crede ca dupa "curatarea" pietei de evazionisti, micii producatori ar putea vinde painea la un pret mai bun decat cel practica inainte de scaderea TVA.

Achim Irimescu, secretar de stat la Ministerul Agriculturii

"Cred ca foarte important este sa curatam piata de micii evazionisti. Asta ar ajuta si micii producatori pentru ca si-ar gasi fiecare locul in piata. Atat timp cat exista piata la negru, exista tendinta ca un fermier mic sa primeasca 1-2 lei in plus la kg de la un evazionist care nu plateste TVA.

Daca se reglementeaza piata si preturile sunt corecte ar putea exista surpriza ca la micul producator sa avem un pret mai bun decat in conditii de evaziune. Piata s-ar putea regla in asa maniera incat cine isi face corect datoria sa aiba si beneficii: sa obtina pretul cu un plus fata de costuri, ca de fapt aceasta este ideea", a adaugat Irimescu.

"Este ultima injectie care poate salva domeniul panificatiei"

De cealalta parte, Viorel Marin, presedintele Asociatiei Nationale de Morarit si Panificatie crede ca pretul la paine va scadea, in prima instanta chiar cu 15 procente.

"Daca nu se face aceasta reducere, discutam despre o piata care nu va mai fi. Este ultima injectie care poate salva domeniul, altfel ramanem numai cu operatorii economici care vand fara acte. Reducerea se va reflecta asupra pretului la paine, care va fin in prima instanta chiar diferenta de TVA, deci 15 procente", a declarat Viorel Marin pentru Business24.

"Plus de 80 de milioane de euro la bugetul de stat"

Presedintele Asociatiei Nationale de Morarit si Panificatie crede ca masura ar trebuie sa aduca un plus de 80 de milioane de euro la bugetul de stat prin reducerea evaziunii fiscale din domeniu. El atrage insa atentia asupra modului in care autoritatile analizeaza rezultatele acestei masuri.

"Depinde cum se face evaluarea impactului. Daca evaluarea se face pe baza unei estimari ca toata lumea plateste 24% si cat se va plati in final va fi o pierdere. Evident ca in loc sa incasezi 24% incasezi doar 9%.

Daca, in schimb, evaluarea se face pe real adica cat incasezi acum efectiv si cat vei incasa dupa perioada de aplicare atunci va fi un plus. Peste 80 de milioane de euro. Dar legat de nivelul actual de colectare, nu nivelul actual de estimare", a precizat Viorel Marin.

Autoritatile contrazic un document oficial aparut in presa

Reducerea TVA la paine de la 24% la 9% a generat o serie de balbaieli politice. Pe de o parte, potrivit unui document oficial obtinut de Mediafax, aceasta masura ar putea genera un impact bugetar negativ, iar pe termen scurt nu s-ar gasi resursele financiara pentru a acoperi pierderile.

Pe de alta parte, ministrul Finantelor, Daniel Chiritoiu a precizat, intr-o interventie televizata, ca nu recunoaste existenta acestui document si precizeaza ca ministerul urmareste sa aplice aceasta reducere incepand cu 1 iulie 2013.

La randul sau, si premierul Victor Ponta a reiterat luni, importanta acestei masuri, subliniind ca la mijloc sunt o serie de interese pentru ca aceasta reducere de TVA sa nu se faca.

"O sa avem o dezbatere importanta in Guvern - si o sa va dam iarasi toate datele - legate de TVA la paine. Sigur ca apar documente pentru ca sunt tot felul de interese ca lucrurile sa nu se intample", a mentionat Ponta.

Proiectul privind reducerea TVA la paine de la 24 la 9% este inclus in programul de guvernare al USL, insa nu este acceptat de reprezentantii FMI. Autoritatile isi propun sa implementeze sistemul pentru un interval de sase luni, ca un proiect-pilot in care sa se constate daca veniturile bugetare cresc astfel incat sa acopere deficitul "de 200 milioane lei" generat de aceasta masura.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#reducere TVA paine, #pret paine, #ieftinire paine , #Agricultura