O companie din Serbia ar putea importa 15.000 de tone de soia din Romania

Duminica, 02 Septembrie 2012, ora 11:39
1775 citiri
O companie din Serbia ar putea importa 15.000 de tone de soia din Romania

Compania Sojaprotein din Serbia (cel mai mare procesator de soia din Balcani) ar putea fi nevoita sa importe soia boabe in acest an dupa ce seceta a afectat productia locala.

Directorul general de la Sojaprotein, Branislava Pavlovic, a declarat sambata ca societatea ar putea fi nevoita sa cumpere 15.000 de tone de soia boabe nemodificata genetic, cel mai probabil din tarile vecine Croatia, Romania sau Ungaria, transmite Bloomberg.

Sojaprotein are nevoie anual de peste 200.000 de tone de soia boabe, iar seceta din acest an a redus recolta din Serbia cu 35% pana la 284.500 de tone.

Grupul agroindustrial Victoria Group, care detine Sojaprotein, are de gand sa-si dubleze exporturile anuale dupa ce va finaliza anul viitor un program de investitii de 100 milioane de euro cu ajutorul Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), care controleaza 21,4% din actiunile Victoria Group.

Presedintele BERD, Suma Chakrabarti, a precizat ca banca a investit peste trei miliarde de euro in Serbia in ultimii zece ani si pana la finele anului urmator va aproba noi credite in valoare de 800 milioane de euro.

Saptamana viitoare va fi lansat la Viena proiectul "Danube Soya" pentru productie de soia nemodificata genetic. Proiectul este implementat in bazinul Dunarii, reprezentand o oportunitate unica pentru fermierii din Romania, care ar putea furniza pe an cel putin 600.000 tone de srot furajer, a declarat presedintele organizatiei ecologiste Agent Green, Gabriel Paun.

Romania ar putea deveni un reper pentru productia de soia nemodificata genetic

#companii procesatoare soia, #companie Serbia soia Romania, #companie Serbia cumparare soia, #seceta recolta soia 2012, #Romania proiect Danube Soya , #Agricultura