Noua Politica Agricola Comuna, amenintata de disputele pe tema bugetului UE

Marti, 05 Iunie 2012, ora 17:43
1895 citiri
Noua Politica Agricola Comuna, amenintata de disputele pe tema bugetului UE

Fermierii europeni risca sa sufere de pe urma disputelor dintre guvernele statelor membre pe tema viitorului buget al Uniunii Europene, dispute care ar putea amana intrarea in vigoare a noii Politici Agricole Comune (PAC), prognozata a avea loc la 1 ianuarie 2014.

"Este aproape sigur ca nu vom fi in masura sa punem in practica reforma la 1 ianuarie 2014", a declarat ministrul britanic al agriculturii, Jim Paice, la sfarsitul unei reuniuni cu omologii sai europeni la Horsens (Danemarca). "Nimeni nu se asteapta sa se ajunga la un acord cu privire la buget pana la sfarsitul acestui an, si este la fel de clar ca reforma PAC nu va putea fi adoptata inainte sa avem un buget", a explicat Jim Paice.

Potrivit ministrilor europeni, este imposibil sa se intre in miezul subiectului, respectiv redistribuirea ajutoarelor agricole, in lipsa unei idei clare cu privire la anvelopa bugetara totala.

"Orice intarziere va afecta in special programele de dezvoltare rurala si risca chiar sa aiba un impact asupra ajutoarelor directe care revin agricultorilor", a avertizat comisarul european pentru agricultura, Dacian Ciolos. Cu toate acestea, Ciolos crede ca Uniunea Europeana dispune de toate ingredientele pentru a lua o decizie la timp.

Nu toti se grabesc

Insa mai multe state precum Marea Britanie, Germania, Franta sau Spania nu par sa se grabeasca. "Avem nevoie, inainte de toate, de o reforma buna", a declarat ministrul spaniol al agriculturii, Arias Canete. "In cel mai rau caz, sistemul actual va fi prelungit in regim tranzitoriu", crede oficialul spaniol, insa comisarul Ciolos refuza sa ia in considerare aceasta varianta.

Ministrul irlandez al agriculturii, Simon Coveney, a carui tara va prelua presedintia rotativa a UE la 1 ianuarie 2013, se gandeste deja la posibilitatea organizarii unui summit extraordinar al liderilor europeni in luna februarie 2013 in incercarea de a ajunge cat mai rapid posibil la un acord cu privire la buget.

Subiectul reformei PAC opune pe de o parte tari precum Franta, Marea Britanie, Germania, Austria, Finlanda, Olanda si Suedia (toate contributoare nete la bugetul UE), partizane ale unei reduceri drastice a bugetului UE pentru 2014-2020. De cealalta parte se afla cele mai sarace state membre, care pledeaza pentru o crestere a bugetului comunitar.

#noua Politica Agricola Comuna, #amanare Politica Agricola Comuna , #Agricultura