Ministrul Agriculturii: Proiectul privind introducerea certificatelor de producatori va fi adoptat saptamana viitoare in Guvern

Luni, 11 Noiembrie 2013, ora 19:17
2061 citiri
Ministrul Agriculturii: Proiectul privind introducerea certificatelor de producatori va fi adoptat saptamana viitoare in Guvern

Proiectul privind introducerea certificatelor de producatori va fi adoptat saptamana viitoare in Guvern, a declarat, luni, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la finalul dezbaterii cu reprezentantii Asociatiei Comunelor din Romania.

"Cred ca saptamana viitoare proiectul privind introducerea certificatelor de producatori va fi adoptat. Prin acest act normativ, aceste certificate, care erau eliberate de primarii, vor fi avizate si de asociatiile reprezentative la nivel comunal, judetean si national. Astfel, ne asiguram ca cine produce pe cinci hectare vinde marfa de pe cinci hectare si nu de pe 50 sau 500 de hectare. Exista si astfel de cazuri, care au un drum mai usor catre pietele de desfacere, mergand cu foarte multe produse pe zona de evaziune fiscala. Ne asiguram, astfel, ca producatorul are unde sa isi desfaca produsul si nu mai este pacalit de anumiti oameni care obtin pe diferite cai certificatele de producatori", a spus Constantin.

Acesta a precizat ca proiectul de act normativ prevede si introducerea carnetului de producator, acesta urmand sa insoteasca marfa pe toata durata transportului, "fie ca vorbim de vanzarea cu amanuntul, fie ca vorbim de vanzare angro".

Potrivit proiectului Ordonantei de Urgenta referitoare la stabilirea unor masuri de reglementare a pietei produselor din sectorul agricol, publicat la finele lunii august pe site-ul MADR, toate cele 500 de piete agroalimentare existente la nivel national vor avea obligatia sa organizeze spatii de vanzare distincte rezervate in exclusivitate producatorilor agricoli, care detin un carnet de comercializare a produselor agricole.

"In cadrul structurilor de vanzare cu amanuntul organizate in zonele publice, indiferent de forma de administrare, publica sau privata, este obligatorie organizarea de spatii de vanzare distincte care sunt rezervate in exclusivitate producatorilor agricoli persoane fizice detinatoare ale unui carnet de comercializare. Procentul de alocare a spatiilor de vanzare este de minimum 20% din totalul spatiilor de vanzare existente. Comercializarea cu amanuntul a produselor din sectorul agricol obtinute pe gospodaria/ferma proprie de catre producatorii agricoli persoane fizice se face pe baza documentului de identitate si a carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol", se arata in document.

Proiectul prevede si procedura de obtinere a atestatului de producator, respectiv a documentului care confirma capacitatea detinatorului de a desfasura o activitate economica in sectorul agricol si regimul de utilizare a carnetului de comercializare a produselor din sector.

In prezentul proiect de act normativ nu au mai fost prevazute date despre cardul de acces in piete pentru producatori.

Potrivit proiectului, atestatul de producator cuprinde informatii si date privind temeiul legal al eliberarii atestatului, numele si prenumele producatorului agricol, denumirea produselor si suprafata de teren exploatata, respectiv efectivele de animale, care sunt inregistrate in Registrul Agricol detinut de unitatea/subdiviziunea administrativ teritoriala pe a carei raza se afla ferma/gospodaria, productiile estimate a fi obtinute, productiile estimate a fi destinate comercializarii.

Atestatul de producator este valabil un an calendarisic de la emitere

Valabilitatea atestatului de producator este de un an calendaristic de la data emiterii.

De asemenea, proiectul mai prevede si regimul de intocmire si utilizare a carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol, respectiv a documentului utilizat de persoana fizica care detine atestat de producator, pentru exercitarea actului de comert cu ridicata sau cu amanuntul, a produselor agricole obtinute in ferma/gospodaria proprie.

Sanctiunile prevazute in proiect pentru persone fizice si juridice arata ca nerespectarea prevederilor din acest act normativ se sanctioneaza cu amenzi cuprinse intre 1.000 si 5.000 de lei, dar si cu confiscarea cantitatilor de produse din sectorul agricol transportate. De asemenea, pentru administratorii pietelor, se prevede o amenda de la 10.000 de lei la 15.000 de lei.

Filiera de comercializare a acestor produse agricole in regim de vanzare cu amanuntul si cu ridicata la nivel national cuprinde peste 500 de piete agroalimentare permanente din care circa 400 sunt piete urbane aflate marea majoritate in proprietate si administrare privata sau in proprietate publica si administrare privata, precum si existenta a peste 700 de structuri de vanzare temporare organizate in mediul rural.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#certificate producator, #agricultura constantin , #Agricultura