Ministrul Agriculturii: Nu putem intra in criza alimentara

Duminica, 19 Iunie 2011, ora 11:32
1716 citiri
Ministrul Agriculturii: Nu putem intra in criza alimentara

Valeriu Tabara nu crede ca Romania poate intra intr-o criza alimentara, iar problema aceasta nu este una noua, fiind dezbatuta la nivel mondial. 

 

"Problema alimentelor si a productiei agricole in lume nu este una noua. Problema alimentatiei este grava, peste 1,1 miliarde de oameni sufera de malnutritie. Romania nu poate intra in criza alimentara. De aceea am discutat despre crearea canalului Siret-Baragan, caci numai astfel am putea iriga un milion de hectare", a declarat Tabara, conform Ziare.com.

Din contra, Valeriu Tabara ne asigura ca agricultura Romaniei se echilibreaza. 

"Ce s-a intamplat in 2010 a fost o iesire mai buna pe piata a fermierilor. Mai sunt insa probleme privind organizarea pietelor. Pietele din marile municipii nu sunt organizate asa cum ar trebui. Pietele de gros ar trebui sa functioneze pe alte principii decat au functionat pana acum", a mai spus Ministrul Agriculturii. 

Tabara spera ca Romania va reusi anul acesta sa exporte carne de porc. 

"Speram sa iesim si cu carnea de porc la export, pentru ca ani de zile am avut interdictie din cauza unor probleme legate de pesta porcina. Trebuie sa cerem aprobarea Comisiei Europene". (...) 

Cel mai mare import a fost pe carnea de porc, de 35-36%. Exista producatori romani care pot furniza carnea de porc. Atat timp cat Romania a avut un randament in productie de 35-40%, numai prin cresterea randamentului putem face sa avem piata bine asigurata si disponibilitati pentru piata externa", a mai spus Tabara. 

Cauza preturilor mari

Tabara nu invinuieste producatorul agricol pentru nivelul ridicat al preturilor. Vinovatul este "un sistem pe care nu Ministerul Agriculturii il coordoneaza". 

"TVA-ul incrucisat la cereale este o realizare. Dorim asta si la comertul cu legume si fructe, am inceput demersurile in acest sens. Grupurile de producatori nu s-au dezvoltat. Noi avem discutii cu legumicultorii si producatorii de fructe. Mi-ar placea o mai buna negociere cu pietele.

Pe langa ceea ce inseamna programe speciale, trebuie sa facem si piete complementare mai apropiate de producatori. Piata de gros din Bucuresti este pe maini bune si cei care au preluat-o trebuie acum sa aiba contractele directe cu producatorii de legume si fructe. Ea trebuie sa lucreze si cu organizatiile de producatori agricoli", a mai spus Tabara. 

 

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza alimentara, #productie agricola, #agricultura, #valeriu tabara, #carne porc, #lapte , #Agricultura