Ministerul Agriculturii aloca 2,7 miliarde lei pentru decontarea subventiilor pe suprafata

Joi, 07 Martie 2013, ora 12:34
3048 citiri
Ministerul Agriculturii aloca 2,7 miliarde lei pentru decontarea subventiilor pe suprafata

Guvernul aloca 27 milioane de lei pentru decontarea contravalorii schemelor de plati unice pe suprafata (SAPS) aferente anului agricol 2012-2013, se arata in Hotararea de Guvern privind reglementarea unor masuri financiare temporare, aprobata miercuri de catre Executiv.

Potrivit MADR, dupa publicarea in Monitorul Oficial a actului normativ, vor fi alocate Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) sumele necesare decontarii contravalorii SAPS aferente anului agricol 2012-2013, precum si masurilor de piata si interventie in piata derulate prin Agentie.

Beneficiarii schemelor de plati unice pe suprafata sunt in numar de 1.072.289, fermieri pentru care s-a efectuat verificarea conditiilor de eligibilitate.

Suma totala destinata platilor unice pe suprafata este de aproape 2,48 miliarde lei, diferenta pana la totalul aprobat de Guvern fiind destinata masurilor de piata si interventie in piata derulate prin APIA.

Printre acestea se numara: ajutorul financiar pentru sectorul viti-vinicol, restructurarea sau reconversia plantatiilor viticole, sustinerea primelor de asigurare, ajutor financiar pentru grupurile de producatori din sectorul legume-fructe, ajutorul specific acordat producatorilor de lapte de vaca din zonele defavorizate, ajutorul specific pentru agricultura ecologica, restitutii la export, programul national apicol, etc.

Potrivit sursei citate, incepand cu data de 16 octombrie 2013, in conformitate cu reglementarile europene, MADR va completa sumele aprobate prin Hotararea de Guvern in vederea acordarii avansului pentru campania 2013-2014.

#agricultura subventii suprafata, #bani agricultori, #subventii suprafata 2013 , #Agricultura