MAPDR amana fondurile europene

Miercuri, 21 Octombrie 2009, ora 12:05
1356 citiri
MAPDR amana fondurile europene

Ministerul Agriculturii Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) a propus amanarea lansarii celei de-a doua sesiuni de depunere a proiectelor pentru masurile 121 si 123 din cadrul PNDR, programata pentru perioada 19 octombrie - 27 noiembrie 2009, ca urmare a numarului mare de proiecte depuse, informeaza NewsIn.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri de MAPDR, decizia privind propunerea de amanare a fost luata "avand in vedere numarul considerabil de proiecte depuse, care atrag un volum de munca foarte mare corelat cu responsabilitatea evaluarii proiectelor".

Institutia precizeaza ca aceasta decizie nu aduce prejudicii potentialilor beneficiari ai fondurilor derulate prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), intrucat Autoritatea de Management (AM) pentru PNDR, prin APDRP, depune toate eforturile pentru definitivarea in timp util a activitatii de evaluare a proiectelor.

Pentru anul 2009, in cadrul celei de-a treia reuniuni a Comitetului de Monitorizare pentru Programul National de Dezvoltare Rurala din data de 27 martie 2009, s-a stabilit organizarea a doua sesiuni de depunere a proiectelor pentru masurile 121 "Modernizarea exploatatiilor agricole" si 123 "Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere".

In consecinta, in perioada 7 septembrie - 2 octombrie 2009 s-a desfasurat prima sesiune de depunere a proiectelor pentru masura 121, avand o alocare publica de 161.273.139,60 Euro.

In urma centralizarii proiectelor depuse la finalul acestei sesiuni s-au inregistrat 949 proiecte depuse avand o valoare publica de 541 milioane Euro.

"Majoritatea proiectelor depuse pentru aceasta masura sunt proiecte complexe care, potrivit prevederilor procedurii de evaluare-selectare a Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), trebuie verificate din punct de vedere al eligibilitatii si scorate la nivelul celor opt Centre Regionale de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit", se arata in comunicatul MAPDR.

Totodata, avand in vedere modificarea pentru anul 2009 a punctajelor aferente criteriilor de selectie pentru masura 121, vor intra in proces de reevaluare si circa 900 proiecte eligibile, depuse in sesiunea noiembrie - decembrie 2008 si care, ca urmare a epuizarii fondurilor alocate, au fost reportate pentru aceasta sesiune de selectie.

In plus, in prezent APDRP are in evaluare un numar de 1669 proiecte pentru masura 322 si 166 proiecte pentru masura 123.

In ceea ce priveste organizarea celei de-a doua sesiuni de depunere a proiectelor pentru masurile 121 si 123, MAPDR considera ca aceasta trebuie sa tina cont de urmatoarele aspecte: evolutia evaluarii proiectelor depuse pentru masura 121 la nivelul structurilor APDRP; data aprobarii prin Ordin al ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale a procedurii APDRP revizuite pentru masura 123; adoptarea unei decizii la nivelul conducerii MAPDR cu privire la posibilitatea maririi punctajului acordat criteriului de selectie nr. 9 al masurii 123 privind colectarea si/sau procesarea produselor ecologice avand in vedere necesitatea sprijinirii producatorilor si procesatorilor de produse ecologice, in scopul dezvoltarii si extinderii acestui sector extrem de important pentru agricultura din Romania.

NewsIn precizeaza ca modificarea punctajelor aferente criteriilor de selectie pentru masura 123 trebuie supusa consultarii membrilor Comitetului de Monitorizare pentru PNDR.

Totodata, modificarea trebuie operata in procedurile APDRP si Ghidul solicitantului, anterior lansarii sesiunii de depunere a proiectelor.

"In consecinta, organizarea celei de-a doua sesiuni de depunere a proiectelor pentru masurile 121 si 123 pentru anul 2009, poate fi demarata dupa finalizarea etapelor prezentate mai sus, la o data ce va fi anuntata ulterior", precizeaza MAPDR. 

Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Statisticile oficiale arată că România are una dintre cele mai semnificative diaspore din UE, raportat la populația rezidentă a țării. Pentru fiecare patru persoane care locuiesc în...
#agricultura, #europene, #fonduri, #proiecte , #Agricultura