MADR: Cardul de producator va fi testat in mai multe piete din tara

Vineri, 19 Aprilie 2013, ora 12:19
1159 citiri
MADR: Cardul de producator va fi testat in mai multe piete din tara

Cardul de producator va fi testat, in cel mai scurt timp, in cateva piete din tara pentru a vedea modul de functionare, dar si deficientele noului sistem de acces in piete, a declarat secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Daniel Botanoiu.

"In mod cert nu vom testa sistemul intr-o piata din Bucuresti pentru ca nu avem o imagine exacta. Aici ai importuri foarte multe si nu ai reglata chestiunea cu certificatul de producator. Va fi o piata din sudul tarii, una din Moldova si una din centrul tarii si din acestea vom vedea ulterior care accepta toate conditiile. Cel mai important este sa aiba in apropiere un bazin legumicol de aprovizionare. Proiectul va incepe in aceste piete ca sa corectam ce nu merge", a spus Botanoiu.

Proiectul de act normativ referitor la implementarea unui nou sistem de acces in piete pentru producatorii agricoli trebuie avizat la alte 7 ministere, de unde MADR, initiatorul proiectului, a primit deja diferite propunerii de consultare cu Asociatiile Comunelor si ale Municipiilor.

"Sper sa finalizam cat mai repede toate discutiile pentru ca tot ce a tinut de Ministerul Agriculturii am finalizat la sfarsitul lunii martie. Vedem ce se intampla si ulterior corectam ce mai avem de corectat, daca nu, dovedim si celorlalti ca functioneaza corect si pe principii serioase. Daca dupa testare totul este in regula ii dam drumul in Guvern. Consider ca este un proiect important si de aceea incercam sa corectam toate defectele inainte de a-l aproba pentru ca schimba fundamental logica accesului la piata", a adaugat oficialul MADR.

Proiect aflat in discutii inca din 2012

Ministerul Agriculturii a pregatit inca de anul trecut implementarea unui nou sistem de acces in piete pentru producatorii agricoli, masura fiind mult asteptata pe piata pentru ca este corelata cu certificatul de producator si carnetul de comercializare a produselor agricole.

Practic, persoanele fizice care vor dori sa isi comercializeze legumele sau fructele din productie proprie in pietele din tara vor avea nevoie de un card special care le va permite accesul in aceste spatii.

De asemenea, pentru a putea sa isi vanda marfa pe tarabe, ei vor avea nevoie, pe langa certificatul de producator eliberat de primarii, si de un carnet de comercializare a produselor agricole.

Proiectul prevede ca in pietele din Romania sa fie organizate obligatoriu spatii speciale care vor fi destinate producatorilor agricoli persoane fizice unde acestia vor putea sa isi comercializeze marfurile.

Cardul de acces nu va putea fi transmis de la un producator la altul si se va acorda numai in baza certificatului de producator, avand inscrise unitatile de masura pentru produsele specifice activitatii desfasurate. Cardul va contine informatii precum locul de productie, numele producatorului si daca acesta respecta bunele practici agricole.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#card piata Romania, #card acces piata Romania, #fermieri card acces piata , #Agricultura