Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

MADR: Aproape 50% din cantitatea de legume-fructe vanduta in hypermaketuri provine din Romania

MADR: Aproape 50% din cantitatea de legume-fructe vanduta in hypermaketuri provine din Romania


Aproape jumatate din cantitatea de fructe si legume vanduta in marile magazine de desfacere din Romania este de provenienta romaneasca, dar cu toate acestea avem nevoie de promovarea conceptului de conditionare, de marire a duratei de viata a productiei, a declarat, marti, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

"Am avut discutii si avem in continuare cu marile magazine de desfacere, cu producatorii si incercam sa acomodam un pic relatia dintre cele doua componente importante. Astazi, aproape 50% din productia vanduta in hypermarketuri este de provenienta romaneasca. Importam mai mult pentru inca avem o problema de organizare. Pe sectorul de legume-fructe, Romania produce mai mult decat nevoile de consum pe care le are. Cu toate acestea, mai avem inca o zona de import de 10%", a explicat Constantin.

Potrivit oficialului, Romania are o productie buna de fructe, insa fara o promovare a conceptului de conditionare a produselor, lucrurile vor ramane la fel ca si pana in prezent.

"Avem o productie buna de fructe, s-au depus proiecte pana in luna februarie si suntem inca in faza de evaluare a acestora. Dupa acest moment, vor incepe investitiile si sper sa avem cat mai repede in functiune locurile pentru depozitare.

Cu toate acestea, cele 35 de depozite nu va rezolva problema pe care o are Romania, dar sper in continuare ca, pe masura ce productia creste, cei care inteleg ca pe viitoarele fonduri vom finanta proiectele integrate sa fie stimulati sa construiasca depozite. Personal, depozitele pe care le vad ideale pentru aceasta zona sunt acelea care, pe langa depozitare, etichetare, sortare, ambalare, au si partea de conditionare, de marire a duratei de viata a produselor romanesti.

Astazi, hypermarketurile solicita productii constante pentru a vinde si astfel n-ar mai face importuri, cu o calitate foarte buna si care sa fie gasite 12 luni pe an, nu 4-5 luni cum avem noi. Daca am reusi sa promovam conceptul de conditionare a produselor, legumelor si fructelor romanesti, am putea sa avem pe de o parte producatorul castigat, dar si consumatorul", a afirmat ministrul Agriculturii.

Ce productie a avut Romania la legume in 2012

Conform datelor Institutului National de Statistica (INS), productia de legume din 2012, fara cartofi, a totalizat 3,4 milioane de tone, in scadere cu 719.000 tone, comparativ cu 2011, din cauza scaderii productiilor medii la hectar si a suprafetelor cultivate. Productiile au fost mai mici la tomate (-28,2%), castraveti (-25,5%), ardei (-20,1%), morcovi (-18,7%), ceapa (-14,5%), pepeni verzi si galbeni (-14,0%), varza (-4,9%). La cartofi s-a obtinut o cantitate de 2,464 milioane tone fata de 4,07 milioane tone in 2011.

Anul trecut, suprafata cultivata cu legume a scazut cu 9.000 de hectare, de la 263.000 in 2011, la 254.000 hectare anul trecut.

La fructe s-a obtinut o productie de 706.000 tone, mai mica cu 152.000 tone, fata de cele 858.00 de tone in 2011, iar productia de struguri a totalizat 729.000 tone, fata de 879.000 tone in 2011.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 2540 ori