MADR: Ajutorul de stat pentru plata primelor de asigurare se ridica la 22 milioane lei

Vineri, 23 Iulie 2010, ora 15:57
1295 citiri
MADR: Ajutorul de stat pentru plata primelor de asigurare se ridica la 22 milioane lei

Guvernul a aprobat normele metodologice privind modul de acordare a ajutorului de stat pentru plata primelor de asigurare, suma alocata in acest sens ridicandu-se la 22 milioane lei, a comunicat vineri Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), informeaza NewsIn.

Beneficiarii ajutoarelor de stat sunt intreprinderile mici si mijlocii care desfasoara activitate in domeniul productiei primare agricole, definite conform Legii nr. 346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, cu modificarile si completarile ulterioare, si conform prevederilor anexei I la Regulamentul (CE) nr. 800/2008 al Comisiei din 6 august 2008 de declarare a anumitor categorii de ajutoare compatibile cu piata comuna in aplicarea articolelor 87 si 88 din tratat, a precizat MADR.

Astfel, ajutoarele se acorda producatorilor agricoli pentru primele de asigurare aferente politelor de asigurare incheiate cu societatile de asigurare-reasigurare.

Politele prevad acoperirea pierderilor cauzate de fenomene meteorologice nefavorabile care pot fi asimilate dezastrelor naturale, cum ar fi inghetul, grindina, poleiul, ploaia sau seceta, precum si celor cauzate de fenomene meteorologice nefavorabile si/sau de boli ale animalelor sau ale plantelor sau de infestari parazitare.

Pentru a fi eligibili, beneficiarii trebuie sa exploateze terenuri agricole in calitate de proprietari, arendasi, concesionari, asociati administratori in cadrul asociatiilor in participatiune, locatari sau altele asemenea, pentru urmatoarele categorii folosinta: culturi in teren arabil, anuale si perene, plantatii de pomi si arbusti fructiferi, de hamei si de vii cu exceptia soiurilor de struguri pentru vin care beneficiaza de sprijin in conformitate cu prevederile Ordinului nr. 756/2008, care au incheiate polite de asigurare cu societati de asigurare - reasigurare.

De asemenea, acestia trebuie sa detina, creasca sau exploateze animale, pasari si/sau familii de albine inscrise in Registrul national al exploatatiilor si/ sau in Registrul agricol, dupa caz, si sa aiba incheiate polite de asigurare cu societati de asigurare - reasigurare.

Cuantumul ajutorului de stat reprezinta o cota procentuala din costul primelor de asigurare platite de catre producatori agricoli, astfel: 70% din costul primelor de asigurare aferente politelor care prevad acoperirea pierderilor cauzate de fenomene meteorologice nefavorabile care pot fi asimilate dezastrelor naturale si 50% din costul primelor de asigurare aferente politelor care prevad acoperirea pierderilor cauzate de fenomenele nefavorabile, precum si celor cauzate de fenomene meteorologice nefavorabile si/sau de boli ale animalelor sau ale plantelor sau de infestari parazitare.

Institutia publica responsabila cu implementarea masurii este Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin centrele judetene ale Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, respectiv al municipiului Bucuresti.

Ajutorul de stat se acorda pentru primele de asigurare aferente politelor de asigurare incheiate dupa data publicarii numarului de inregistrare a cererii de exceptare pe site-ul Directiei Generale pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala din cadrul Comisiei Europene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#agricultura, #ajutor, #asigurare, #prime, #stat, #terenuri , #Agricultura