La ce sa ne asteptam de la anul agricol 2012?

Joi, 09 Februarie 2012, ora 23:30
2268 citiri
La ce sa ne asteptam de la anul agricol 2012?

Anul agricol 2012 sta sub semnul intrebarii. Daca 2011 a fost un an agricol excelent, seceta severa care a inceput in luna august a afectat zona de sud si sud-est a tarii, iar culturile de toamna nu s-au putut dezvolta normal.

"Productia agricola din 2012 va fi puternic influentata de conditiile climatice si de seceta din toamna anului trecut", declara secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Barna Tanczos.

Pe de alta parte, ninsorile din ultimele saptamani au trezit optimismul unor jucatori din industrie, care spera ca anul agricol sa fie salvat de o clima favorabila pana la recolta.

"Din punctul meu de vedere, pana la ora actuala, datorita zapezii, se anunta un an agricol bun. Mai este nevoie de ploi undeva in primavara. Pe de alta parte, e posibil sa avem ploi bune, dar sa ploua si in perioada de recoltare si sa nu putem recolta", considera Sorin Minea, presedintele Patronatului RomAlimenta.

La acest capitol insa, oamenii de afaceri se contrazic. Dorobantu considera ca anul agricol 2012 va fi unul prost, cu pierderi consistente cauzate de seceta, mai ales in randul culturilor de toamna:

"Rapita e compromisa in proportie de peste 85%, graul peste 50%, orzul peste 60%", estimeaza Tudor Dorobantu, secretar general Agrostar.

In plus, o data cu topirea zapezilor, sunt asteptate inundatii. Astfel, pe langa pagubele facute de seceta prelungita din toamna, culturile vor mai avea de supravietuit unei incercari:

"Culturile de toamna vor fi afectate de inundatii, in proportie de 15-20%", estimeaza Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSI).

Cu asa un an, exista posibilitatea scumpiri produselor de panificatie. Desi recolta din 2011 a fost abundenta, Romania a exportat mult, iar in primavara, industria de panificatie va fi nevoita sa importe grau, la pretul dictat de bursa, chiar inainte de noua recolta.

"Este mai probabil sa se scumpeasca, insa nu pot sa dau deocamdata procente. Vom avea nevoie sa importam grau si depindem de pretul de la bursa. Daca cultura de panificatie de la nivel mondial va fi buna va fi in regula, daca va fi mai slaba si pretul materiei prime va creste, va creste si pretul painii", explica Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSI).

Tot pe fondul unui an agricol mai slab, dar si a reducerii exporturilor din cauza recesiunii prelungite din zona euro, misiunea FMI si CE a revizuit in scadere prognoza de crestere economica pentru 2012 la 1,5-2%, de la 1,8-2,3%.

Fostul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabara, estima la sfarsitul lui 2011 ca productia anuala de grau s-a ridicat la 8 milioane de tone, jumatate fiind disponibila pentru export. De asemenea, productia de porumb a fost estimata la 11 milioane de tone, iar la rapita, la 800 de mii de tone.

In primele zece luni ale anului 2011, Romania a exportat produse agricole in valoare totala de 3.1 milioane de euro, cu 28,1% mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor MADR.

De asemenea, deficitul comercial rezultat din schimburile cu produse agricole a scazut cu 30,8% fata de nivelul inregistrat in perioada similara din 2010.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#an agricol 2012, #agricultura 2012, #inundatii agricultura 2012 , #Agricultura