Judetul Vaslui, afectat grav de seceta

Miercuri, 29 August 2012, ora 10:27
1980 citiri
Judetul Vaslui, afectat grav de seceta

Peste 130.000 de hectare de culturi agricole din Vaslui au fost afectate de seceta, ceea ce reprezinta jumatate din totalul suprafetei cultivate in judet in ultimul an agricol, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Vaslui, jumatate din suprafata agricola a judetului are culturile compromise din cauza secetei, in conditiile in care pe 132.982 de hectare de culturi gradul minim de afectare a plantelor este de 60 la suta.

Cele mai afectate culturi sunt cele de rapita, distruse in totalitate pe 13.577 de hectare, de grau, cu 50.000 de hectare afectate in proportie de 60 la suta, de porumb, cu peste 70 la suta grad de afectare pe 40.000 de hectare, si de floarea soarelui, cu 30.000 de hectare compromise in proportie de peste 60 la suta.

"Dupa cum s-a putut constata in teren, seceta excesiva si persistenta in timp, insotita de seceta atmosferica cu indice de umiditate de peste 80 de unitati, a facut ca productia agricola sa fie compromisa in cea mai mare parte in judetul Vaslui. Suprafetele centralizate de noi provin, spre deosebire de situatiile anterioare, de la comisiile locale de evaluare, din care au facut parte specialisti de la primarii, de la Directia Agricola si de la Agentia de Plati si Interventie in Agricultura", a declarat marti directorul DADR Vaslui, Mihai Ardeleanu.

Situatia centralizata de Directia Agricola Vaslui a fost comunicata catre ministerul de resort in vederea obtinerii unor despagubiri pentru fermierii afectati.

#seceta Vaslui, #suprafata agricola Vaslui, #seceta agricultura Vaslui , #Agricultura