Interviu Seful Institutului de la Fundulea despre ancheta DNA in "Terenurile lui Basescu": "Noi suntem parte vatamata"

Joi, 21 Noiembrie 2013, ora 07:01
3515 citiri
Interviu Seful Institutului de la Fundulea despre ancheta DNA in "Terenurile lui Basescu": "Noi suntem parte vatamata"
Marian Verzea, directorul Institutului de Cercetare de la Fundulea

Directorul Institutului de la Fundulea, Marian Verzea, a explicat intr-un interviu acordat in exclusivitate pentru Business24 ca autoritatea pe care o conduce nu a avut niciodata terenuri in localitatea Nana din judetul Calarasi.

Totusi, potrivit unor anchete DNA, in Fundulea exista o alta institutie, Statiunea de Cercetare Plante Medicinale, a carei terenuri agricole ar fi ajuns la un fost ministru PDL, Stelian Fuia.

Cele 290 de hectare de teren agricol achizitionate de fiica cea mare a presedintelui fac obiectul unei anchete parlamentare. Premierul Ponta a cerut senatorilor si deputatilor sa cerceteze provenienta terenurilor de la Nana existand suspiciuni ca ele ar fi apartinut Institutului de la Fundulea.

Legaturi cu institutiile statului de la Fundulea, anchetate, in prezent, de procurorii anticoruptie, a avut si fostul ministru al Agriculturii, Stelian Fuia.

Exista suspiciuni ca Procera, compania ce are ca actionar majoritar pe sora fostului ministru, ar fi obtinut terenuri de la Statiunea de Cercetare plante medicinale in baza unui contract neonorat de institutie. Practic, autoritatea nu si-a platit obligatiile fata de companie, iar aceasta a dispus executarea silita a bunurilor institutiei de stat pe care le-a achizitionat la un pret foarte scazut.

Ce terenuri avea in proprietate Institutul Fundulea in urma cu 5-6 ani si ce terenuri mai detine in prezent?

In informatiile aparute in presa apar foarte multe confuzii. Se vorbeste despre Institut, apoi se vorbeste despre Statiunea de Plante Medicinale. Institutul Fundulea este o institutie separata, singura legatura intre cele doua este ca am fost in coordonarea aceleiasi autoritati adica Academia de Stiinte Agricole si Silvice.

Deci, in 2007 cand am fost transformati in Institutul National de Cercetare si Dezvoltare aveam 4.900 de hectare si acum avem doar 1.844 de hectare pentru ca, prin hotarari ale Comisiei Judetene, s-au retrocedat o serie intreaga de suprafete.

Ce legatura exista intre Institutul Fundulea si localitatea Nana din judetul Calarasi?

Nu exista nicio legatura, nu am avut niciodata pamant acolo. Terenul acela (n.red. Terenul achizitionat de Ioana Basescu) nu a fost niciodata al Institutului, din cate stiu eu. Exista evidente la nivelul judetului, la OCPI.

Noi retrocedam prin protocol, in urma unei hotarari a unei comisii judetene, nu stim cine il primeste. Se pune la dispozitia comisiei respective si ei fac toate aceste proceduri. Nu avem noi informatii pentru ca nu ne ocupam cu asa ceva.

Ce legatura exista intre Institut si Stelian Fuia?

Domnul Fuia nu are nici o legatura cu institutul. A fost director la Statiunea de Plante Medicinale si Aromatice. Si aceasta avea terenuri, dar este o institutie cu personalitate juridica separata, nu aveam nici o legatura cu ei. Noi suntem Institut National de Cercetare si Dezvoltare si ne ocupam de tot ce inseamna cultura mare, adica grau, porumb, floarea soarelui. Statiunea se ocupa de plantele medicinale si aromatice si era o instutie cu personalitate juridica si tot ce este nevoie pentru cercetare.

Mai aveti vreun contract cu Procera, firma controlata de sora fostului ministru Stelian Fuia?

Noi mai avem niste colaborari cu ei, asa cum avem cu toate institutele, statiunile experimentale sau alti clienti, cu producatori de samanta. Cu Procera avem o colaborare sa facem samanta la un soi de grau si stiu ca au un spatiu inchiriat la noi, adica alt gen de colaborare nu avem.

Este, in prezent, institutul implicat in anchetele DNA?

Au venit cei de la DNA la noi, si cei de la ANRP si le-am pus la dispozitie toate documentele care ni s-au solitat. Noi practic suntem partea vatamata.

Din ce in ce mai multe institute de cercetare raman fara terenuri agricole...

Noi am sustinut ideea ce aceste terenuri trebuie sa ramana la institutele si statiunile experimentale pentru ca statul este proprietar pe aceste terenuri si statul, indiferent ce partid este la putere, pe aceste terenuri poate sa isi faca politica agricola, fiind teren proprietatea publica a statului. In plus, aici se creeaza soiuri, hibrizi, tehnologii care sunt puse la dispozitia fermierilor la un pret cu mult mai mic fata de cel cu care le-am importa.

La ce lucrati in prezent?

Va dau exemplu la grau. La noi in tara, se cultiva grau pe doua milioane de hectare in fiecare an. Din acestea, 1,2 milioane se cultiva cu soiuri create aici in conditiile unei piete concurentiale. Fermierul cultiva ce crede el ca este mai bun.

Cate institute de cercetare mai functioneaza in prezent in Romania?

Dupa informatiile pe care le am eu, in prezent mai functioneaza in jur de 54 de institute de cercetare care sunt in coordonarea Academiei de Stiinte Agricole si Silvice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Verzea interviu, #Fundulea interviu Verzea, #Fundulea terenuri agricole, #Nana terenuri agricole , #Agricultura