Culita Tarata, unul dintre cei mai mari fermieri din Romania, a explicat, intr-un interviu, acordat in exclusivitate pentru Business24, despre politica de personal pe care a implementat-o in compania sa. Printre altele, aflam ca-si trimite in fiecare an 500 din cei mai "silitori" angajati intr-o vacante pe diferite meridiane ale lumii.
Culita tarata spune ca firma plateste pentru tot sejurul acordat angajatilor: transport, macare, cazare, biletele de intrare la muzee. Costurile depasesc 150.000 de euro.
Si bonusurile nu se opresc aici: angajatii lui Tarata primesc bonus de Craciun, de Paste, al 13-lea salariu si 3 luni libere. Salariul este, "de la vladinca la opinca" de 2.500 de lei, in mana.
Omul de afaceri Culita Tarata alaturi de partenerul lui de afaceri, Constantin Dulute au un singur contract cu ADS prin compania Agricost, care a concesionat 57.720 de hectare de teren de la ADS pentru perioada 2012-2032 in Balta Mare a Brailei. Exploatatia este considerata cea mai mare ferma din Europa.
Este adevarat ca va premiati angajatii cu vacante in strainatate?
In fiecare an, prin contractul colectiv de munca, 500 de angajati pleaca pe cheltuiala firmei intr-una din capitalele lumii, ocazie cu care fac si schimb de experienta in ceea ce priveste sectorul agricol, dotarea, tehnologie. Au fost in Brazilia, America, Argentina, Germania, Turcia, peste tot pe unde se duc imbina utilul cu placutul.
Este un bonus, care este insa benefic si pentru salariati si pentru firma. Pe cei care pleaca in aceste calatorii ii alegem in functie de performante atat din personalul din administratie cat si pe cei din TESA. Este concurenta, sunt niste criterii de inspectie si in fiecare an pleaca cei mai buni.
Uneori pleaca aceeasi angajati mai multi ani la rand, alteori nu, dar cred ca in jur de 70% sunt din personalul de productie, mecanizatori, tehnicieni, ingineri. La aceasta se adauga bonusuri de Paste, de Craciun, al 13-lea salariu. Agricultura implica munca din zori in noapte si ei pleaca de acasa dimineata la 6 si ajung seara la 10 vara, in campanie. O alta modalitate de a-i stimula este concediul pe care il au din decembrie pana in martie.
Ar insemna in jur de 300 de euro de persoana...
Este ceva mai mult de 300 de euro de persoana. Avionul dus-intors, cazare, masa, intrari la muzee, intrari la societati comerciale. Nu stiu cat costa in total.
Nu sta saracia unei societati in banii astia, inca ar trebui sa facem mai mult. Insa trebuie sa facem si investitii, sa avem totul platit la stat la zi, sa ai totul platit la ADS, un ne luptam de ani de zile.
Cat castiga, in medie, un angajat la firmele pe care le controlati?
Media de anul trecut a salariului angajatilor mei era in jur de 2.500 de lei salariul in mana, de la vladica pana la opica. Este o medie echilibrata si imi doresc sa pot aloca atat procent cat imi doresc. Calitatea unui manager este sa iubeasca oamenii.
Eu am predat compania fiilor mei, dar in total grupul de firme vreo 3.600 de angajati pe tot grupul de firme.
Ce probleme aveti cu ADS-ul?
La ADS platim in avans, le-am platit cu un an inainte sa nu mai aiba motive sa se planga. Ei nu mai stiu cum sa faca rau celor care fac treaba, sa ii determine sa se retraga.
Am citit ca as avea datorii la ADS. O tampenie! Sa imi dea in scris cei care au scris asta care este datoria si daca este este certa, lichida si exigibila. Au cautat tot felul de motive. Mi-au spus ca am datorii pe care nu le-am platit si le-am spus: "Cum nu le-am platit" , poi imi spun ca am platit tot ceea ce este exploatarea terenului fara titlu, adica fara contract.
Ei se suparau ca le scriam pe toate ordinele de plata conform contractului 1/2001 si ei se asteptau sa scriem asa cum vroiau ei, fara contract si noua nu ne venea bine. Si de asta s-au suparat. Le-a trecut pentru ca ne-am judecat pana la Inalta Curte unde contractual s-a dovedit a fi valabil si produce efecte fara probleme. I-au dat in judecata pe doi directori de la firma mea, plangere penala pe sumele acestea, si oamenii au castigat pana la Inalta Curte unde au spus clar ca nu este nici o datorie.
Ce asteptari aveti de la noua conducere a ADS-ului, Haralambie Mitea?
Sa fie sanatos, sa puna in aplicare legile in vigoare, sa faca curatenie in ADS unde sunt toti trepadusii de usi capitonate si ar trebui sa fie beneficii pentru statul roman si fermieri pentru ca toti truditorii pamantului nu ne dorim decat sa le dam ceea ce trebuie si sa incasam ceea ce trebuie.