Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Instrainarea terenurilor agricole din Romania: Beneficii si capcane

Instrainarea terenurilor agricole din Romania: Beneficii si capcane


Liberalizarea pietei funciare din 2014 reprezinta o sabie cu doua taisuri pentru Romania. Pe de o parte, piata terenurilor s-ar putea bucura de o crestere a cererii, dar pe de alta parte, o astfel de masura poate incuraja specula imobiliara, in defavoarea producatorilor.

Piata funciara se va liberaliza din 2014, permitand strainilor sa cumpere terenuri agricole in Romania. Ministerul Agriculturii incearca sa gasesca solutii de a limita achizitiile strainilor, masuri care sunt, in parte, aprobate si de jucatorii de pe piata. Totusi, ce se schimba?

Potrivit legislatiei in vigoare, terenurile agricole pot fi achizionate de catre persoanele fizice straine care au domiciliul stabil in Romania sau de firme cu actionariat strain.

In prezent, potrivit datelor MADR, 8,5% (700.000 de hectare) din suprafata arabila a Romaniei este detinuta de investitori straini.

Ce s-ar putea schimba din 2014?

Liberalizarea pietei funciare ar putea aduce un "nou val" de investitori straini. Pentru a limita achizitiile de terenuri agricole, Ministerul Agriculturii vrea sa infiinteze o Agentie a Domeniilor Statului, care sa dea aviz persoanelor care vor sa cumpere terenuri.

Cum functioneaza sitemul in alte tari europene?

Potrivit fostului secretar de stat in Agricultura, Adrian Radulescu, limitarea vanzarilor de terenuri catre straini se poate face prin introducerea unor criterii clare, asemenea celor existente in alte state europene.

"Germania are o asemenea agentie si ea cumpara teren de la stat. Terenurile le foloseste atunci cand construieste poduri, sosele, deci sunt considerate terenuri la schimb sau pentru exploatatii, dar exploatatii deja incepute si care isi maresc suprafata.

In Franta trebuie sa ai studii de specialitate ca sa poti cumpara terenuri agricole. Sunt multe conditii acolo. Cand ai iesit la pensie, esti obligat sa iti vinzi exploatatia, nu poti sa lucrezi. Daca vrei sa dai terenurile copilului tau, el va trebuie sa obtina credit de la banca si sa iti cumpere terenurile, nu le poti ceda, a explicat Radulescu, pentru Business24.

Si fermierii romani au de castigat

Aurel Popescu, presedintele Rompan, crede ca introducerea unor conditii clare pentru investitorii straini, ii avantajeaza si pe romani.

"Este clar ca acordul pe care l-am facut cu UE prevede ca trebuie sa dam drumul la vanzari strainilor, dar daca punem conditii, le dam astfel sansa si agricultorilor romani sa ramana pe piata. Trebuie sa intram si in pielea celor care vor sa vanda. Ei au asteptat aceasta liberalizare, ca sa vanda la un pret mai bun, intrucat preturile practicate in Romania sunt inca foarte mici, comparativ cu ce se intampla in alte state europene", a declarat Popescu, pentru Business24.

Calcaiul lui Ahile: "falsii investitori"

Atat presedindetele Rompan cat si Adrian Radulescu subliniaza ca este nevoie de criterii care sa ajute la diferentierea dintre investitorii straini care fac afaceri cu terenurile din Romania si cei care urmaresc sa lucreze aceste ternuri:

"Sigur ca avantajele economice ar fi ca terenurile nelucrate le punem in folosinta, dar in acelasi timp avem si experienta hipermarketurilor care vin si scot profitul din tara si nu ramane nimic de investitii aici. Este o calae de mijloc, este greu sa aprecizi care sunt de buna intentie si care nu", a adaugat Popescu.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat ca Romania ar putea limita achiztiile de terenuri de catre straini, din 2014. Anul viitor, va fi pregatita o agentie, cel mai probabil Agentia Domeniilor Statului, pentru a fi "un fel jucator pe piata funciara" si care sa dea aviz persoanelor fizice straine interesate de achizitia de terenuri in Romania, dupa modelul altor state membre.

Si mai transant, premierul ungar Viktor Orban a anuntat ca schimbari legislative care vor fi adoptate in curand, vor impiedica strainii sa cumpere terenuri agricole in Ungaria, informeaza duminica AFP.

Seful guvernului ungar a declarat ca odata intrata in vigoare legislatia, investitorii straini nu vor mai putea achizitiona terenuri arabile, dand asigurari ca reguli similare se aplica in tari precum Franta sau Austria.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 3925 ori