Ilie Sarbu: Agricultura Romaniei a ramas in urma cu 40 de ani

Vineri, 19 Iunie 2009, ora 09:43
1887 citiri
Ilie Sarbu: Agricultura Romaniei a ramas in urma cu 40 de ani

Ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, a declarat, joi, la Timisoara, ca e nevoie ca nivelul subventiilor de la Uniunea Europeana sa creasca pentru ca agricultura Romaniei sa ajunga la nivelul celei din tarile europene, transmite corespondentul NewsIn.

Ilie Sarbu a spus ca a solicitat, in cadrul reuniunii Consiliului de Ministri pentru Agricultura si Pescuit, cresterea subventiei acordata agricultorilor romani cu 35 de euro, in prezent, aceasta fiind de pana la 50 de euro pe hectar, in sectorul vegetal.

Potrivit ministrului Ilie Sarbu, agricultura Romaniei se afla la nivelul tarilor din Uniunea Europeana, din anii 1965. "(...) Trebuie sa recuperam. (...) Sigur trebuie subventionata agricultura ca sa se ajunga acolo (n.r, la nivelul tarilor europene). (...)

'Pentru 2007 plata subventiilor a fost incheiata iar pentru 2008 o vom incheia pe 30 iunie.

Eu cred ca am facut un efort extraordinar de mare si am recuperat o intarziere de un an si patru luni de zile si oamenii isi vor primi banii la timp", a declarat ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu.

De asemenea, Sarbu a declarat ca solutia pentru o agricultura performanta in Romania este ca micii producatori sa se asocieze in asociatii profesionale.

"Agricultura performanta din Romania are toata gama de utilaje. Agricultura de subzistenta nu a ajuns sa aiba utilaje performante si nu va ajunge niciodata sa aiba.

Nu poti sa ai un tractor performant si sa ari cu el jumatate de hectar.

Cine isi permite luxul asta? Oamenii vor ajunge la concluzia ca trebuie sa se asocieze, ca trebuie ca asociatiile profesionale, pe produse, sa prinda si la noi radacina, sa devina o forta, sa poata sa acceseze fonduri pe care noi le punem la dispozitie", a spus Ilie Sarbu.

Ministrul Ilie Sarbu a participat, joi, la deschiderea celei de-a VII-a editii a expozitiei internationale de echipamente si produse din domeniul agriculturii, industriei alimentare si zootehniei, TimAgralim 2009.

Expozitia de la Timisoara reuneste firme si organizatii de nivel regional, national si european. Editia din acest an prezinta o noua persectiva europeana pentru agricultura si industrie alimentara, cu o tematica structurata pe saloane.

#agricultura, #asocieri, #nivel, #sarbu , #Agricultura