Guvernul vrea un nou sistem de impozitare a agricultorilor: Care sunt efectele ?

Marti, 22 Ianuarie 2013, ora 13:41
8174 citiri
Guvernul vrea un nou sistem de impozitare a agricultorilor: Care sunt efectele ?

Guvernul ia in calcul schimbarea modului de impozitare a agricultorilor persoane fizice.

Scaderea evaziunii fiscale din domeniu, comasarea terenurilor sau chiar sprijinirea serviciilor din Sanatate sunt doar o parte din efectele acestei masuri, explica presedintele Romalimenta, Sorin Minea.

"Noul sistem de impozitare va ajuta in trei sensuri: vor fi foarte multi care au spus ca ei pana acum nu au produs nimic si nu au putut sa lucreze. Vor fi obligati sa il dea in arenda, deci nu va mai exista faramitarea terenurilor.

In al doilea rand, sa nu uitam ca o parte din impozit se duce catre bugetul de Sanatate. Deci poate vom beneficia de servicii de sanatate mai bune. In al treilea rand, s-ar putea sa "albeasca" intr-o mica masura si piata agricola", a adaugat presedintele Romalimenta, facand referire la evaziunea fiscala practicata in acest domeniu.

Schimbarile in impozitarea veniturilor din Agricultura vizeaza doar persoanele fizice. Practic, si pana in prezent agricultorii plateau dari la stat, insa era o suma fixa, pe care o aflau inmultind numarul de hectare de teren cu valoarea aferenta fiecarui hectar. Acum, fiecare agricultor va plati diferit, in functie de suprafata de teren pe care o are.

Impozite mai mici in Agricultura?

"Impozitele existau si pana acum pe suprafete ceva mai mici. Nu erau platite niciodata pentru ca nu existau vanzari. Singurul lucru care s-a facut este ca s-a bagat un impozit mai mic decat impozitul pentru a lua bani de la toti cei care fac afaceri si comercializeaza produse agricole. Problema noastra este ca impozitele sunt foate mari si le platesc foarte putini", a explicat Sorin Minea.

Practic, producatorii de cereale persoane fizice cu mai putin de doua hectare nu vor fi impozitati, ca si pana in prezent, cei care detin intre doua si cinci hectare si care achitau un impozit de 214,5 lei pe hectar vor plati 96,5 lei, iar proprietarii a mai mult de 50 de hectare de teren, care plateau tot 214,5 lei pe hectar, vor fi taxati cu 84,94 lei pe hectar.

Nu vor plati impozit agricultorii care au maximum 10 ovine si caprine, 3 vaci, 6 porci, 100 de pasari sau familii de albine, 1,5 hectare de pomi frunctiferi sau flori.

"Mi mie se par niste masuri absolut normale. Baza de impozitare mi se pare putin prea redusa. Adica unele dintre ele ar trebui impozitate chiar mai de jos. Ma refer impozitul pe hectar la sere, vita de vie, flori, unde suprafata mi se pare prea generoasa ca sa nu fie impozitata. Acealasi lucru mi se pare si la animale in special la porci, pasari si mai ales la albine. Acolo numarul de animale mi se pare urias fara impozitare.

La albine, o suta de stupi nu mi se pare a fi o resursa de subzistenta tinand cont ca se fac in jur de 10 kg de miere pe stup deci iese o tona de miere pe an. Nu cred ca o familie mananca o tona de miere pe an", a explicat Sorin Minea, presedintele Romalimenta pentru Business24.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#impozite agricultura, #impozitare agricultura 2013, #impozit agricultura Minea , #Agricultura