Guvernul da aurul pe paine si castiga praful de pe toba

Marti, 30 Iulie 2013, ora 13:51
1812 citiri
Guvernul da aurul pe paine si castiga praful de pe toba

Premierul Victor Ponta a anuntat aplicarea din luna septembrie a unei TVA redusa cu 15% pentru paine. Masura este ceruta de jucatorii din piata de mai bine de 8 ani, insa efectele ei si solutia gasita de Guvern pentru a compensa pierderile la bugetul de stat ridica multe semne de intrebari.

Anuntul legat de reducerea TVA la paine la 9% a fost facut chiar de catre premierul Victor Ponta, fiind considerata o reusita a Guvernului pe care il conduce. Scopul declarat al acestei masuri este reducerea evaziunii fiscale in acest domeniu.

Pentru a acoperi gaura pe care aceasta masura o va face in bugetul de stat, autoritatile au anuntat deja alte noi taxe. Cresc accizele la produsele de lux si alcool. Practic, vor creste accizele pentru bijuteriile din aur sau platina, masinile cu motor de peste 3.000 cmc, confectiile din blanuri naturale etc.

Spre exemplu, cresterile de pret vor fi, spre exemplu, la bauturile de 40 grd., de 1,24 Euro/litru (votca, gin, whisky) din care acciza suplimentara este de 1E/litru si TVA suplimentar de 0,24E/litru.

Specialistii contactati de Business24 vin cu argumente care contrazic efectele scontate de Guvern prin care o reducere a TVA ar putea fi compensata in bugetul de stat de cresterea accizelor la produsele de lux.

Primul efect: Se incurajeaza evaziunea fiscala la alcool

Avocatul Gabriel Biris, specialist pe fiscalitate, crede ca Guvernul ia pe mere ce da pe pere. Incearca sa reduca evaziunea fiscala la paine si o incurajeaza pe cea cu alcool.

Ba mai mult decat atat, Biris crede ca Guvernul ar putea intampina o serie de probleme de natura juridica in a aplica accize pentru produsele de lux.

"Am retineri in ceea ce priveste posibilitatea de a se introduce accize la produsele de lux. Din cate tin minte, noi aveam un calendar de eliminare a lor, nicidecum de introducere. Sunt accize nearmonizate. Accizele armonizate sunt reglementate prin directiva si sunt alcool, tutun si produse energece: benzina, motorina. Am avut si asa-numitele accize nearmonizate la cafea, anumite produse de lux, care in timp au fost eliminate din cauza unor obligatii asumate la Aderare", a explicat avocatul.

Varianta avocatului este confirmata si de un reprezent al industriei de bijuterii.

"Cel putin 10% dintre societati se vor inchide. Uniunea Europeana ne-a obligat din 2010 sa scoatem accizele. Piata neagra va fi mult mai mare decat in prezent. Acum nu e asa de mare mare cum a fost in urma cu cinci ani sau zece ani.Parerea mea este ca nu vor intra mai multi bani in buget cu accizele respective", a declarat reprezentantul unui patronat al bijutierilor din Romania.

"Cazanele de tuica au devenit sport national"

La randul sau, Tudorel Balta, reprezentantul Organizatiei Patronale a producatorilor de vin "Vinrom" crede ca odata cu cresterea accizelor la alcool, vor scadea incasarile la bugetul de stat intrucat va fi incurajata productia nefiscalizata.

"Se va prolifera in continuare productia nefiscalizata din gospodariile taranesti - cazanelele de tuica au devenit un "sport" national. Modelul de urmat privind accizarea bauturilor alcoolice este cel al Bulgariei care la alcool are cea mai mica acciza la nivel UE si care incaseaza de 4 ori mai mult/cap de locuitor decat Romania!", a explicat reprezentantul asociatiei de producatori.

Al doilea efect: Volumul pietei ramane acelasi, deci pretul nu o sa scada

Analistul economic, Mircea Cosea este de parere ca reducerea TVA nu atrage o ieftinere a painii intrucat raportul intre cerere si oferta ramane acelasi.

"Reducerea TVA la un articol cum este painea nu are un efect foarte important deoarece painea este un articol de consum curent iar indicele de eleasticitate arata ca indiferent de cost, consumul ramane acelasi. Painea este un aliment cu o cerere constanta. Ceea ce inseamna ca prin raportul intre cerere si oferta, care in acest caz nu va fi foarte mult influentat, pretul painii nu va inregistra scaderi importante", a declarat profesorul in Economie, Mircea Cosea.

Al treilea efect: nu se va reduce evaziunea fiscala

Atat avocatul specializat pe fiscalitate, Gabriel Biris, cat si profesorul in Economie, Mircea Cosea cred ca reducerea TVA la paine nu va determina o scadere a evaziunii fiscale din acest domeniu.

"Reducerea pe tot parcursul de la grau la paine a TVA la 9% ar avea un avantaj important din punct de vedere a reducerii evaziunii fiscale. Masura poate aduce avantaje importante dar tot pe termen scurt pentru ca oferta de paine in Romania este extrem de neomogena. Sunt multi producatori neinventariati care nu vor putea fi controlati sau tinuti in frau", a declarat Mircea Cosea.

#reducere TVA paine, #reducere TVA paine 2013, #accize aur 2013, #reducere TVA accize , #Agricultura