Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Guvernul cere CE o noua derogare pentru taxarea inversa la cereale

Guvernul cere CE o noua derogare pentru taxarea inversa la cereale


Guvernul va solicita Comisiei Europene (CE) ca termenul pana la care Romania poate aplica taxarea inversa la cereale, si care expira in luna mai 2013, sa fie prelungit cu inca doi ani, bazandu-se inclusiv pe faptul ca Bulgaria si Ungaria au cerut la randul lor o astfel de derogare, iar un refuz ar genera discriminari.

Prin introducerea taxarii inverse la comertul cu cereale intre firme, taxa pe valoarea adaugata este aplicata la finalul lantului comercial.

Scrisoarea adresata Comisiei Europene (CE) privind prelungirea acestei derogari a fost semnata luni de catre Liviu Voinea, secretar de stat in Ministerul Finantelor.

In luna iulie, Liviu Voinea a avut o discutie pe aceasta tema cu comisarul european pentru Fiscalitate, Algirdas Semeta, in care a anuntat intentia Romaniei de a solicita prelungirea termenului in care poate fi aplicata taxarea inversa la cereale.

Surse oficiale au aratat totodata ca Bulgaria si Ungaria au cerut la randul lor o astfel de derogare, iar un refuz fata de Romania din partea Comisiei Europene, in conditiile in care solicitarea statelor vecine ar fi acceptata, ar genera un caz de discriminare.

In iunie 2011, Guvernul a decis sa aplice taxarea inversa la cereale si plante tehnice pentru o perioada de doi ani, autoritatile sustinand atunci ca aceasta masura reprezinta una dintre cele mai eficiente metode de combatere a evaziunii fiscale, prin eliminarea "firmelor fantoma" care nu platesc taxa pe valoarea adaugata.

Ministerul Finantelor estima ca taxarea inversa la cereale si plante tehnice va genera venituri bugetare suplimentare de 240 milioane lei in 2011 si 410 milioane lei in 2012.

Initial, Guvernul a solicitat o derogare de la regimul normal de aplicare a TVA prin taxarea inversa pentru livrarile de bunuri din interiorul tarii la cereale, plante tehnice, legume, fructe, carne, zahar, faina, paine si produse de panificatie.

Cererea a fost insa respinsa de catre oficialii de la Bruxelles, iar Executivul a restrans sfera produselor pentru care solicita derogare la cereale si plante tehnice, respectiv pentru porumb, grau, orz, orzoaica, secara, soia, rapita, floarea soarelui si sfecla de zahar.

Potrivit datelor oficiale, Romania pierde anual din comertul cu cereale sume de ordinul miliardelor de lei ca urmare a neplatii TVA la bugetul de stat datorat pe circuitul comercial de catre firmele de tip fantoma.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1458 ori