Grad de absorbtie de numai 50% pentru fondurile europene din agricultura

Joi, 13 Septembrie 2012, ora 15:39
1416 citiri
Grad de absorbtie de numai 50% pentru fondurile europene din agricultura

Ministrul Agriculturii Daniel Constantin a anuntat, in cadrul unei conferinte de presa, ca nivelul de absorbtie pentru fondurile europene din agricultura a fost de numai 50% si ca fermierii romani au primit 3,6 miliarde de euro prin plati directe.

"Pe programul national de dezvoltare rurala gradul de absorbtie este deja de 50%, peste 4 miliarde de euro. Pe zona de plati directe avem o suma de 3,6 miliarde de euro care au ajuns la fermieri", a declarat ministrul.

Daniel Constantin a adaugat ca Romania cauta sa obtina un buget mai mare prin reforma Politicii Agricole Comune.

"In momentul de fata suntem in proces de negociere in noua reforma a Politicii Agricole Comune. Este o situatie inedita pentru ca se discuta si pachetul financiar pentru perioada 2014-2020. Ne gandim la un buget mult mai mare. La momentul aderarii a fost luata in calcul o suprafata de sapte milione de hectare. Avem intentia ca in noua politica agricola comuna sa se calculeze o 12 milioane de hectare", a adugat ministrul.

Potrivit acestuia, in Romania, subventiile pe hectar oferite agricultorlor reprezinta doar 75% din media Uniunea Europeana.

"Romania se afla la 75% din media UE in ceea ce priveste platile pe suprafata. Propunerea initiala este ca in 2016 sa ajungem la 90% din media UE. Ne dorim ca, in cel mai scurt timp, Romania sa recupereze din decalaj", a spus Daniel Constantin.

#plati fermieri, #fonduri agricultura, #fermieri romani , #Agricultura