Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Gama de subiecte despre Romania care starnesc interesul europarlamentarilor este extrem de larga

Gama de subiecte despre Romania care starnesc interesul europarlamentarilor este extrem de larga
Intr-un interviu acordat in exclusivitate AMOS News, Corina Cretu spune ca intre eur-observatorii romani si euro-parlamentari colaborarea a fost foarte buna, ca parlamentarii Romaniei s-au bucurat de sprijinul familiilor europene din care fac parte, ca "lucrul in comisii este la adapost de presiunea discursului si demersului populist" si ca "gama de subiecte despre Romania care starnesc interesul europarlamentarilor este extrem de larga".- Cum ati caracteriza colaborarea parlamentarilor europeni cu euro-observatorii romani ?
Corina Cretu: In ceea ce ma priveste, consider excelenta colaborarea mea cu parlamentarii europeni, in special cu cei din grupul socialistilor europeni, din care fac parte. Eu am avut avantajul ca pe unii din acesti parlamentari ii cunosteam deja, in virtutea functiei mele anterioare, aceea de purtator de cuvant al Presedintiei. In general, in diplomatia contemporana, inclusiv in dimensiunea ei parlamentara, relatiile, felul in care lumea te percepe, comunicarea sunt elemente foarte importante. Parlamentarii Romaniei, in general, se bucura de sprijinul grupurilor politice din care fac parte. Dar este foarte clar ca grupul socialistilor din Parlamentul European a fost cel mai consecvent si mai puternic sustinator al candidaturii Romaniei si a aderarii tarii noastre la 1 ianuarie 2007. Integrarea mea si a colegilor mei in grupul socialistilor europeni a decurs firesc, am fost tratati practic ca egalii lor, ceea ce spune mult despre disponibilitatea acestora de a conlucra cu noi si cu viitorii europarlamentari romani. Existenta familiilor politice europene a nascut un soi special de solidaritate politica, de care beneficiem si noi, asa cum au beneficiat si reprezentantii celorlalte zece tari recent primite in Uniunea Europeana. M-as bucura sa cooperam la fel de bine si in Parlamentul de la Bucuresti, unde este nevoie de o noua cultura politica, de un alt mod de a intelege raporturile dintre grupurile politice si intre parlamentari.

- Considerati ca perioada petrecuta in Parlamentul European de parlamentarii romani constituie timp suficient pentru insusirea cunostintele legate de acest for legislativ?

Corina Cretu: Experienta in Parlamentul European a fost si este extrem de utila si importanta pentru fiecare dintre noi. Dar sigur ca nu am reusit sa cunoastem toate procedurile si mecanismele procedurale, cu atat mai mult cu cat mandatul nostru ca Observatori este unul limitat. Deocamdata noi nu avem drept de vot, dar s-a acumulat o anumita experienta, extrem de importanta, care priveste lucrul in grupurile politice si in comisiile de specialitate, unde se munceste extrem de serios. De altminteri, rigoarea cu care se munceste in comisii explica eficienta actiunii in plenul Parlamentului European. Nu este o actiune spectaculoasa pentru cineva din afara, care doreste mai degraba sa vada spectacolul dezbaterii politice, al confruntarilor, al retoricii discursului pentru uzul alegatorilor. Lucrul in comisii este la adapost de presiunea discursului si demersului populist; aici se poate discuta cu argumente tehnice, reci, rationale.

- Este Romania, prin reprezentantii sai, pregatita sa ia parte la lucrarile Parlamentului European?

Corina Cretu: Eu cred ca da si sper sincer ca partidele sa nu renunte, ma refer la alegerile pentru Parlamentul Europei, sa nu renunte la actualii euroobservatori. In aceasta perioada, intr-un fel, comunitatea europeana a investit in noi, pentru adaptarea noastra si daca nu va exista in Parlamentul European un nucleu de parlamentari romani proveniti din actualii euroobservatori, care sa asigure continuitatea relatiilor cu grupurile politice reprezentate la Bruxelles, lucrurile vor fi greu de gestionat. Romania va avea un numar semnificativ de parlamentari, 33, lucru care ii va permite sa influenteze de o maniera semnificativa rezultatul votului in plen si in comisii. Pentru asta este nevoie de profesionalizarea reprezentarii Romaniei la Bruxelles.

- Considerati ca echipa formata de euro-observatorii romani au reprezentat tara asa cum trebuie?

Corina Cretu: In cele mai multe cazuri, si oricum in problemele de interes national, da, euroobservatorii romani au reprezentat tara cu demnitate. Sigur ca unele tensiuni de la Bucuresti nu aveau cum sa nu se simta si la Bruxelles, dar in momentele importante, atunci cand s-au luat decizii cruciale pentru tara noastra, euroobservatorii au uitat de rivalitati si de conflictele de acasa si au actionat in interesul major al Romaniei.

- Care este subiectul de care se declara interesati parlamentarii europeni in ceea ce priveste Romania?

Corina Cretu: Gama de subiecte despre Romania care starnesc interesul europarlamentarilor este extrem de larga. Putem spune insa ca exista o preocupare comuna, care nu priveste doar Romania, ci se refera la toate statele nou admise in UE, cea care priveste capacitatea lor de a se integra rapid in mecanismele unei organizatii care a evoluat in tim si care are exigentele sale. Sigur, sunt anumite subiecte specifice, legate de coruptie, de adoptii, de agricultura. Eu cred ca este important sa ne mobilizam pentru a imbunatati imaginea noastra in Europa si in lume si sa dam la o parte prejudecatile si etichetele negative care s-au acumulat in timp.

Florin MARIN
Amos News

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 957 ori