Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Apar primele masuri dupa scandalul laptelui cu aflatoxina

Fondul pentru Preluarea Pierderilor in Agricultura, operational din 30 iunie 2013

Fondul pentru Preluarea Pierderilor in Agricultura, operational din 30 iunie 2013


Modelul fondului romanesc pentru pierderile din agricultura este inspirat din cel francez, unicul functional din UE.

Conform Ministerului Agriculturii, noua institutie va o tripla participare: agricultori, Guvern si fonduri europene. Practic, agricultorii vor contribui cu 35%, iar restul de 65% vor reprezenta contributia Fondului Mutual: UE - 47,75% si statul roman- 16,25%.

Aceste structuri vizeaza doua obiective: responsabilizarea agricultorilor in ceea ce priveste gestionarea riscurilor, prin contributia financiara si mobilizarea finantarilor comunitare pentru gestionarea riscurilor, in zona pierderilor economice.

Cine si cum isi acopera pierderile

Conform proiectului MADR, sunt eligibile pentru acordarea de despagubiri din fondurile mutuale urmatoarele pierderi:

- Costurile legate de pierderea de animale sau de plante.

- Costurile legate de pierderea activitatii pe exploatatie.

- Costuri sau pierderi de ordin economic si comercial provenite din restrictionarea sau interzicerea circulatiei sau schimbului.

Sunt considerate costuri neeligibile "pierderile economice" care fac deja obiectul unei cofinantari comunitare si pierderile economice ale animalelor de companie.

Ministrul Agriculturii Daniel Constantin a anuntat, la finalul unei intalniri de lucru cu producatorii si procesatorii din industria laptelui, ca toate alertele alimentare sunt, in prezent, inchise. In plus, Constantin a anuntat ca ministerul lucreaza la infiintarea unor fonduri mutuale ce ar putea prelua pierderile din agricultura.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1752 ori