Fermierii vor face fata mai usor secetei: Apa pentru irigatii se ieftineste cu 20%

Joi, 12 Iulie 2012, ora 17:30
2459 citiri
Fermierii vor face fata mai usor secetei: Apa pentru irigatii se ieftineste cu 20%

Apa pentru irigatii se va ieftini, vineri, cu 20%, dupa reducerea pretului energiei electrice pentru fermieri, a declarat, intr-o conferinta de presa, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

"Am semnat un ordin de ministru referitor la energia electrica pentru irigatii. Producatorii care practica cultura mare au solicitat un pret ceva mai bun la energie electrica, pentru a putea utiliza sistemele de irigatii. Am identificat solutia ca fermierii, dupa aplicarea acestui ordin, sa poata utiliza apa pentru irigatii la un pret ceva mai mic, cu aproximativ 20%", a spus Constantin.

El a adaugat ca fermierii vor astfel acces la tariful reglementat tip B.

"Daca pana acum pretul era de 250 de lei pe mia de metri cubi de apa pompata, pretul scade astfel la 200 de lei. Incepand de maine, fermierii care au contract cu Agentia Nationala pentru Imbunatatiri Funciare (ANIF) pot beneficia de un pret redus", a spus el.

Ministrul a aratat ca fermierii au contracte semnate cu ANIF pentru irigarea a 247.000 de hectare in 2012, dintre care s-au irigat aproximativ 40.000 de hectare.

"Ne asteptam dupa acest ordin sa se semneze mai multe contracte si suprafata irigata sa creasca", a mai spus el.

Ministerul Agriculturii a anuntat recent ca vrea o finantare europeana de 400 milioane euro pentru investitii in reabilitarea sistemului de irigatii, pentru o suprafata totala de 800.000 de hectare de teren agricol.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ieftinire apa irigatii, #subventionare pret apa irigatii, #Constantin ieftinire apa irigatii , #Agricultura