Fermierii primesc plata pe trimestrele trei si patru

Vineri, 03 Septembrie 2010, ora 12:52
1254 citiri
Fermierii primesc plata pe trimestrele trei si patru

Fostul ministru al Agriculturii Mihail Dumitru a declarat, intr-o conferinta de presa in care si-a prezentat bilantul la final de mandat, ca vineri a obtinut de la Ministerul Finantelor bani pentru plata tuturor obligatiilor catre fermiei pentru trimestrele trei si patru, transmite Mediafax.

"Azi (vineri, 3 septembrie - n.r.) am obtinut de la Finante bani pentru plata fermierilor pe trimestrele trei si patru. Ieri am semnat ordinul pentru decontarea primelor subventii pentru motorina si avem deja o suma de 36 milioane lei, pe care o putem deconta", a spus Dumitru.

El a adaugat ca obligatiile catre fermieri, care presupun toate tipurile de plati efectuate catre acestia de Ministerul Agriculturii, se ridica 138 milioane lei pe trimestrul al treilea si 190 milioane lei pentru ultimul trimestru.

"Mare parte dintre revendicarile fermierilor sunt rezolvate sau au o solutie in Ministerul Agriculturii. Cand am preluat acest mandat, ministerul avea datorii de doua miliarde lei catre fermieri, iar acum nu mai are nicio datorie", a mai spus Dumitru.

El a afirmat ca a inceput deja plata subventiilor pe Legea 150 (Legea creditului agricol) si ca au fost platiti banii pentru lunile ianuarie si februarie, iar in zilele urmatoare vor fi achitate sumele aferente primului semestru.

Printre realizarile ca ministru, Dumitru considera ca se numara crearea noului cadru legal privind ajutoarele de stat.

"Fermierii au fost obisnuiti timp de 20 de ani cu anumite forme de subventii. O parte din ajutoare se acordau si pe baza altor considerente decat cele economice si aveau si o componenta electorala", a explicat el.

Fostul ministru a adaugat ca a reusit sa promoveze sase scheme de ajutor de stat, conforme cu regulile Uniunii Europene.

Un alt obiectiv major a fost accesarea fondurilor europene, Dumitru afirmand ca Ministerul Agriculturii are cea mai mare rata de absorbtie a acestora dintre institutiile din Romania.

Totodata, el a mai spus ca 2010 este primul an in care Ministerul Agriculturii a reusit sa plateasca la timp subventiile aferente anului precedent, sa nu fie nevoit sa accepte penalitati.

El a adaugat ca a reusit sa gaseasca resurse bugetare pentru a acorda si in 2010 o plata complementara directa la subventiile la hectar, astfel incat sprijinul pe care il primesc fermierii sa fie la nivelul anului trecut.

Fostul ministru a vorbit si de modificarea schemelor de sprijin pentru crescatorii de bovine, fapt care i-a nemultumit pe acestia si i-a facut sa iasa in strada.

"Consider imoral si ilegal sa acordam ajutor unor oameni care nu detin animale, pentru ca 150.000 de capete de animale nu mai exista, iar noi am fi acordat subventii de 570 lei pentru fiecare dintre acestea. Noi am propus o alta schema, pe cota de lapte, care e mult mai transparenta", a explicat Dumitru.

El a mai spus ca echipa pe care a condus-o a avut si o sarcina foarte ingrata, si anume restructurarea ministerului.

"Sper ca proiectele pe care le-am inceput in minister sa fie continuate de succesorul meu", a incheiat Dumitru.

Dumitru a fost inlocuit in functia de ministru de deputatul PDL Valeriu Tabara.

Majoritatea statelor UE cer Bruxelles-ului suspendarea legii anti-defrișări. Cum este justificată propunerea inițiată de Austria
Majoritatea statelor UE cer Bruxelles-ului suspendarea legii anti-defrișări. Cum este justificată propunerea inițiată de Austria
Un grup de aproximativ 20 de state membre UE au cerut Bruxelles-ului marţi, 26 martie, să relaxeze, şi posibil să suspende, legea UE anti-defrişări, susţinând că aceasta îi va afecta pe...
#fermieri, #plata, #dumitru, #ministrul, #agriculturii, #subventii , #Agricultura