Fermierii cer fonduri europene pentru o suprafata mai mare decat cea negociata cu UE

Luni, 04 Februarie 2008, ora 13:57
1227 citiri
Fermierii cer fonduri europene pentru o suprafata mai mare decat cea negociata cu UE

Suprafata eligibila preliminara pentru plata din fondurile europene este de 8,95 milioane de hectare, cu 236.460 de hectare mai mare decat suprafata de referinta declarata de Romania la incheierea negocierilor de aderare la Uniunea Europeana, aceste date fiind transmise Comisiei Europene in 31 ianuarie 2008, potrivit Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura.

"In cazul in care, dupa finalizarea tuturor controalelor, suprafata determinata va fi in continuare mai mare decat suprafata de referinta, se va aplica un coeficient de reducere unic pentru toti beneficiarii de subventie, pentru incadrarea in alocatia financiara pentru plati directe pe suprafata aferenta anului 2007, de 440,635 milioane de euro", se arata in comunicatul APIA.

Aceasta suprafata a fost determinata in urma finalizarii controalelor privind supradeclararile blocurilor fizice si a introducerii in Sistemul Integrat de Administrate si Control (IACS) a peste 90 la suta din rezultatele masuratorilor.
Potrivit APIA, in termen de o luna de la data comunicarii datelor preliminare, Romania va trebui sa finalizeze toate controalele pentru a putea transmite Comisiei Europene o cifra finala privind suprafata necesara platilor in baza Schemei de Plata Unica pe Suprafata.

In acest moment, APIA mai are de primit de la contractorul extern rezultatele controlului prin teledetectie asupra unui numar de aproximativ 58.000 de fermieri si efectuarea unor eventuale controale pe teren prin inspectii rapide pentru verificarea eventualelor erori rezultate in urma controalelor prin teledetectie.

Suprafata de referinta declarata de Romania, la incheierea negocierilor de aderare, era de 8.716.370 hectare.

In ceea ce priveste rata de eroare referitoare la supradeclarari ale parcelelor, in Romania aceasta este cu mult peste media europeana, respectiv de peste 15 la suta din totalul dosarelor de plata depuse, fata de 2 la suta media din vechile state membre ale UE.

Potrivit APIA, supradeclararea parcelelor a fost generata in principal de identificarea gresita de catre fermieri a parcelelor in blocurile fizice sau din cauza faptului ca suprafata din actul de proprietate era diferita de suprafata reala determinata prin masuratori specifice.

De asemenea, depunerea mai multor de cereri de sprijin pe aceeasi parcela (si de catre proprietar dar si de lucratorul terenului), in conditiile in care numai utilizatorul beneficiaza de subventii sau existenta unor cazuri de proprietate aflate in litigiu (parcelele sunt excluse de la plata) au fost alte probleme care au generat o supradeclarare a parcelelor.
Potrivit APIA, numarul de fermieri care au depus cereri de sprijin in 2007 este de aproximativ 1,24 milioane, iar in urma controlului administrativ din perioada octombrie-noiembrie 2007 au fost identificate circa 140.000 de blocuri fizice supradeclarate, corespunzator unui numar de circa 550.000 parcele si implicand aproximativ 445.000 de fermieri.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.