Dumitru: nu am solutii pentru toate revendicarile Agrostar

Luni, 22 Martie 2010, ora 14:51
1450 citiri
Dumitru: nu am solutii pentru toate revendicarile Agrostar

Ministrul agriculturii Mihail Dumitru a declarat luni, referitor la pichetul anuntat de Agrostar, ca ii va primi la negocieri pe sindicalisti, insa pentru unele revendicari ale acestora nu are solutii, cum este si imposibilitatea prelungirii ajutoarelor de stat care au incetat la finele lui 2009, informeaza NewsIn.

"Ii vom primi si vom negocia punctual pe fiecare dintre revendicarile dumnealor. Unele dintre ele pot fi rezolvate prin accelerarea, urgentarea unor decizii pe subventii, altele vor mai trebui discutate, iar pentru unele nu cred ca vom gasi solutii imediate, gen continuarea acordarii ajutoarelor de stat.(…) Putem sa facem demers pentru a continua ajutoarele de stat, dar eu sunt convins personal ca nu vom avea un raspuns pozitiv de la Uniunea Europeana", a explicat ministrul de resort.

Astfel, potrivit lui Dumitru, Ministerul Agriculturii poate sa urgenteze adoptarea unor Hotarari de Guvern, cum sunt cele pentru diminuarea accizei la motorina si pentru bunastarea animalelor.

"Practic o sa acceleram adoptarea lor in Guvern. Eu as putea sa le prezint si saptamana aceasta in Guvern, dar tine de cat de repede ne dau si celelalte ministere avizarea", a mentionat Mihail Dumitru.

Intrebat daca agricultura romanesca poate supravietui fara ajutoarele de stat ce nu mai pot fi acordate incepand cu acest an, Mihail Dumitru a spus ca sunt sectoare care sunt pregatite sa reziste.

Federatia Agrostar a anuntat duminica ca 400 de agricultori vor picheta marti sediul Ministerului Agriculturii si pe cel al Ministerului Finantelor Publice, intre orele 11:00 si 13:30, revendicand plata subventiilor restante pe 2009 si ieftinirea cu 50% a motorinei pentru agricultura.

Revendicarile membrilor Agrostar vizeaza totodata si reducerea TVA pentru produsele agricole la 5%, precum si obtinerea unei derogari de la Comisia Europena pentru mentinerea ajutorelor de stat si in 2010, (pentru motorina, irigatii, calitatea laptelui, pasare, ovine, bovine, caprine etc), "avand in vedere ca nici pana acum legislatia privind noile forme de sprijin financiar nu a fost aprobata de Guvern si de catre Comisia Europena".

De asemenea, agricultorii de la Agrostar mai cer notificarea de urgenta a ajutorului de minimis de pana la 15.000 euro, pentru sustinerea sectorului legume-fructe, conform recomandarilor Comisiei Europene pentru anul 2010.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#agricultura, #agrostar, #dumitru, #revendicari, #sindicalisti , #Agricultura