Din industria canepii a mai ramas doar funia: De la excelenta, la pierderi de miliarde de euro

Marti, 14 Mai 2013, ora 00:20
6435 citiri
Din industria canepii a mai ramas doar funia: De la excelenta, la pierderi de miliarde de euro

Doar 74 de hectare de teren au fost cultivate cu canepa anul trecut in Romania, iar productia a fost de 33 de tone. Sunt cifrele oficiale care reflecta dezastrul din industria canepii: dupa apogeul din anii '80, traditia milenara a cultivarii canepii a disparut rapid in haosul perioadei de tranzitie.

In 1989, canepa se cultiva pe o suprafata de 55.000 de ha si o productie de aproape 30.000 de tone, care astazi ar genera venituri de miliarde de euro, prin lantul de procesare.

In anii '80, Romania obtinea superlative peste superlative in acest domeniu: al treilea producator mondial dupa CSI si China, cea mai mare statie de prelucrare din Europa - Sanniculau Mare si dezvoltarea unuia dintre cele mai competitive soiuri de canepa din lume - Lovrin 110.

In cazul acestui soi, productia de tulpini (cu continut de fibra de 25 - 30%) poate ajunge la 9-11 tone/ha, iar productia de samanta la 900 - 1200 de kg/ha. Soiul este rezistent la bolile specifice si la conditii meteorologice extreme.

Desi se cultiva de mai bine de 2000 de ani, astazi, canepa a devenit o raritate in agricultura autohtona. Mai exista cateva statii de prelucrare si cativa producatori de confectii. La Statia de Cercetare Lovrin din judetul Timis se mai cultiva circa 20 de ha, iar la Statia de Cercetare Secuieni, cateva hectare. In schimb, niciuna dintre cele 36 de topitorii nu a rezistat devalizarii industriei din anii '90.

"Era industrie grea acolo, cine a pus mana pe utilaje, le-a dus la fier vechi si s-a imbogatit", isi aminteste Dr. Constantin Gauca, de la SCDA Secuieni.

La ingenuncherea industriei textile romanesti a contribuit si trendul de crestere a dobanzilor bancare, considera Rodica Maxi, fostul director al topitoriei de canepa din Carei.

In momentul de fata, unitatile de prelucrare lucreaza in principal cu fibra de canepa sau seminte din import, in lipsa unei topitorii care sa prelucreze tulpinile recoltate.

"O investitie de 1-1,5 milioane de euro, cu o capacitate de 2000 de tone, poate relansa industria canepii", remarca Mircea Rotariu, directorul filaturii din Falticeni, in conditiile in care culturile de canepa sunt profitabile si chiar necesare pentru regenerarea solurilor agricole.

Rentabilitatea culturilor de canepa

Costurile pentru cultivarea unui hectar de canepa de fibra se ridica la circa 2000 de lei si se pot obtine in medie opt tone de tulpina de canepa. Din aceasta cantitate, doar 30% reprezinta fibra: 65% fibra lunga si 35% fibra scurta.

In perioada comunista, pretul de vanzare al canepii se ridica la 80% din valoarea graului. In prezent, pretul fibrei de canepa variaza intre 2 si 2,5 euro/kg, iar cel al fibrei scurte, intre 1 si 1,3 euro/kg.

Productia de canepa de samanta costa 2500 de lei/ha, iar recolta se ridica, in medie, la 700 de kg/ha. Pretul de vanzare este de aproximativ 1000 de euro/tona de samanta.

De la producator de canepa, la traficant de droguri

Pe langa piedicile generate de posibilitatile limitate de procesare, o confuzie legislativa a descurajat si mai mult productia de canepa. In legea 143/2000 privind combaterea traficului si consumului ilicit de droguri nu s-a facut distinctia intre cannabis sativa - canepa folosita in industria textila cu continut de THC sub limita europeana de 0,2% si cannabis indica - canepa cu continut ridicat de substanta narcotica, cunoscuta si sub numele de marihuana. Astfel, toate culturile de canepa au devenit ilegale.

In prezent, legea a fost rectificata, iar agricultorii pot cultiva aceasta planta, in baza unei autorizatii de la Directia Agricola si a unui contract semnat cu un procesator.

#industria canepii, #cultivare canepa Romania, #subventii canepa , #Agricultura