Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Deocamdata, Romania scapa de clauzele de salvgardare

Deocamdata, Romania scapa de clauzele de salvgardare
Comisia Europeana nu va decide activarea clauzelor de salvgardare in raportul privind data aderarii la forul comunitar a Romaniei si Bulgariei - a declarat Michael Leigh, seful Directiei Generale pentru Extindere din cadrul executivului de la Bruxelles. El a precizat ca raportul ce va fi difuzat la 26 septembrie va analiza progresele celor doua tari si va prezenta recomandarile Comisiei privind data aderarii - fie 1 ianuarie 2007, fie amanarea cu un an.
Raportul va mai reaminti masurile pe care Comisia le va putea lua, daca va fi cazul, pentru a proteja politicile Uniunii sau fondurile contribuabililor.

Totusi, Leigh nu a exclus posibilitatea ca aplicarea unor clauze sa fie decisa mai tarziu, inainte sau dupa aderarea Romaniei si a Bulgariei. In cazul aderarii in 2007, care pare tot mai probabila, Comisia lucreaza in egala masura la posibilitatea utilizarii "clauzelor de salvgardare", mentionate in Tratatul de aderare, care ar limita accesul celor doua state la politicile comunitare in anumite domenii, economice sau judiciare, in care se va considera ca acestea nu sunt pregatite suficient.

Insa aceste clauze nu ar urma sa fie utilizate imediat, potrivit lui Michael Leigh. Clauzele de salvgardare prevazute de Tratatul de aderare pot fi activate numai in decurs de trei ani de la data aderarii.

Pe de alta parte, Ministrul Integrarii Europene, Anca Boagiu, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ca raportul de monitorizare al Comisiei Europene de la 26 septembrie va identifica doua categorii de masuri, "dificil de tradus exact in limba romana", si anume masuri importante si masuri in curs de realizare.

Referindu-se la limbajul documentului, ea a precizat ca nu vor mai fi folosite steguletele rosii, verzi si galbene, ci vor fi mentionate masurile "importante, care trebuie realizate si masuri care sunt in curs de realizare, dar ies din zona preocuparilor majore".

Cat despre ceea ce va fi catalogat ca masuri importante, acestea nu vor fi echivalentul unor "amenintari supreme", ci unor prioritati, a explicat ea.

Potrivit ministrului Integrarii, raportul din 26 septembrie este, conform Tratatului de Aderare, cel care consfinteste data aderarii Romaniei la UE si ultimul document de acest tip al CE. "Conform Tratatului de Aderare, acest raport al CE este cel care consfinteste data aderarii, de 1 ianuarie 2007. In Tratatul de Aderare se specifica in mod clar ca, daca CE nu propune amanarea, data aderarii ramane 1 ianuarie 2007. Acesta este scopul raportului din 26 septembrie", a insistat ministrul.

Referindu-se la zvonurile privind activarea clauzelor de salvgardare, ea a amintit, in primul rand, ca "Romania nu a semnat un tratat in conditiile cele mai bune pentru ea".

"Ne putem aminti ca aveam o clauza de amanare, care oricand ar fi putut fi activata, mai ales in cazul neindeplinirii angajamentelor noastre in ceea ce priveste capitolul Justitie si Afaceri Interne. Au fost o serie de masuri legate de Concurenta, care au fost solutionate intre timp. Au fost masuri care vizau procesul de implementare a acquis-ului comunitar si care au fost subiectul nenumaratelor dezbateri publice si al alarmelor de pe scena politica si publica romaneasca", a adaugat Boagiu.

Obiectivul Romaniei este finalizarea problemelor inca nerezolvate, inclusiv a celor de la Agricultura. "Speram ca pana la sfarsitul anului, sistemul de administrare si control din agricultura sa fie finalizat si sa fie acreditata Agentia de Plati si Interventii. Daca nu sunt finalizate pana la sfarsitul anului, acestea ar putea atrage, in 2007, dupa evaluari ale CE, activarea de masuri de protectie a pietei", a precizat ea.

Ministrul Integrarii apreciaza ca "mentionarea clauzelor care pot fi luate este normala, dar toata aceasta nebunie si frenezie nu-si are rostul".

Bloombiz


Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 895 ori