Daniel Constantin: Proiectele bazate pe asociere vor fi finantate cu prioritate, in 2014

Marti, 19 Noiembrie 2013, ora 18:12
1678 citiri
Daniel Constantin: Proiectele bazate pe asociere vor fi finantate cu prioritate, in 2014

Proiectele din agricultura, inclusiv cele referitoare la dezvoltarea rurala, vor fi sustinute printr-un punctaj suplimentar si vor fi finantate cu prioritate, incepand cu anul 2014, daca se vor baza pe asociere, a declarat marti ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la conferinta "Impreuna pentru dezvoltarea dialogului social in Romania", organizata de Confederatia Nationala Sindicala "Meridian".

"Formele de sprijin pe care le vom acorda vor fi mult mai consistente pentru cei care se asociaza. Fie ca vorbim despre Pilonul I, de plati directe, fie ca vorbim despre zona de dezvoltare rurala, atunci cand finantam proiecte care se scriu de catre beneficiar, vom finanta cu prioritate acele proiecte care se bazeaza pe asociere, pe activitatea de a lucra pamantul in comun. Daca vorbim despre dezvoltare rurala, desigur, conceptul de asociere se extinde la ceea ce inseamna agricultura integrata, iar daca vor fi activitati multiple in agricultura - productie, colectare, procesare, desfacere - acestea vor avea un punctaj suplimentar tocmai pentru a stimula asocierea", a afirmat ministrul Agriculturii.

Acesta a apreciat ca unele dintre problemele cu care se confrunta agricultura romaneasca provin din 'reticenta oamenilor fata de asociere', din refuzul de a lucra pamantul in comun.

"Problema mediului rural cred ca este legata de faptul ca exista o foarte mare reticenta fata de ce inseamna asociere in agricultura, asociere pentru dezvoltarea de afaceri in mediul rural. Sigur, ramanem cu potentialul pe care-l are agricultura romaneasca, il mentionam de fiecare data, il avem in programele de guvernare, insa din cauza acestei reticente care vine din trecut, se cunoaste foarte bine, vine dinainte de 1989, nu avem aceasta cultura a asocierii", a spus Daniel Constantin.

Oficialul Ministerului Agriculturii a adaugat ca se au vedere "anumite schimbari legislative pentru a determina oamenii sa se asocieze ca sa castige mai mult".

"Poate, anul 2014, va fi un an de start din acest punct de vedere pentru ca si coplatile directe care se acorda in agricultura, dar si formele de sprijin pe care le acordam de la bugetul de stat vin sa stimuleze fenomenul de asociere", a adaugat ministrul Agriculturii.

Programul National pentru Dezvoltare Rurala /PNDR/ 2014 - 2020 va fi structurat pe 13 masuri mult simplificate fata de cele 24 incluse in actualul program si va avea alocata o suma totala de 8,015 miliarde de euro.

Cea mai importanta masura din noul PNDR vizeaza "Investitiile in active fizice" si are prevazuta o suma de 1,932 miliarde de euro, cu trei submasuri, respectiv modernizarea fermelor, procesare si infrastructura, iar cea mai mare suma - 1,025 miliarde euro - este orientata catre modernizarea fermelor.

"Dezvoltarea exploatatiilor si a intreprinderilor" are prevazuta o suma de 1,032 miliarde de euro in noul PNDR, circa 619 milioane de euro vor merge catre "Instalarea tinerilor fermieri" si 412,8 milioane euro pentru "Start up si dezvoltarea de microintreprinderi".

PNDR este instrumentul prin care se acorda fonduri europene nerambursabile pentru investitiile private si publice care vor asigura dezvoltarea satelor din Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Constantin asociere agricultura, #Constantin fonduri agricultura, #Constantin finantare fonduri UE , #Agricultura