Daniel Constantin: Pomicultura va avea alocata o suma de 200 milioane de euro in noul PNDR

Miercuri, 30 Octombrie 2013, ora 15:09
2029 citiri
Daniel Constantin: Pomicultura va avea alocata o suma de 200 milioane de euro in noul PNDR

Pomicultura va fi unul din programele importante pentru Romania, iar suma alocata in noul Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020 va fi de peste 200 de milioane de euro, a declarat, miercuri, la Indagra, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

"Pomicultura, un program important pentru noi, va avea o alocare financiara importanta de aproximativ 200 de milioane euro in perioada 2014- 2020. Este o discutie in momentul de fata vizavi de masurile pe care le implementam si cu siguranta nu vor mai fi 24 de masuri, ci doar 13 masuri pe care vrem sa le aplicam in PNDR, cu accent important pe tinerii fermieri, pe agricultura ecologica, pe modernizarea satului romanesc si pe ceea ce inseamna elementul nou de gestionare a riscurilor din agricultura", a spus Constantin.

Acesta a precizat ca Romania se afla in plin proces de elaborare al noului PNDR si spera ca Romania sa depuna cat mai repede programul la Bruxelles.

"Ne aflam in plin proces de elaborare al noului PNDR si speram ca Romania sa recupereze din pasii pierduti si sa intram in grupul tarilor care vor fi printre primele care depun noul program. (...) Acum intervine partea cea mai grea, ca fiecare stat membru sa implementeze masurile pe care le considera utile pentru fermierii din tara lor. Vrem sa definitivam in aceasta perioada toate aceste masuri agreate cu fermierii si sa le implementam din 2014", a spus Constantin.

Seful MADR a precizat ca pe noul PNDR nu vor fi schimbari fundamentale insa pe plati directe pe pilonul I fiecare stat membru va avea posibilitatea sa intervina pe noua programare.

"Daca pe PNDR nu vor fi schimbari fundamentale pe plati directe, pe pilonul I, vor fi schimbari importante pentru ca, acum, statul membru are posibilitatea sa intervina mai mult decat a avut in trecut pentru a personaliza forma de sprijin. Vom incerca sa avem pentru cei 860.000 de fermieri care au intre 1 si 5 hectare o plata ceva mai mica, dar prin care sa-i stimulam sa se asocieze sa mearga catre zona se agricultura, dar nu de subzistenta ci catre una care sa produca pentru piata. Cei care vor avea peste 5 hectare vor beneficia de o plata mai mare", a adaugat Constantin.

#pomicultura Constantin, #pomicultura dezvoltare rurala, #fonduri europene pomicultura , #Agricultura