Daniel Constantin anunta noi fonduri pentru reabilitarea sistemului de irigatii

Joi, 08 Mai 2014, ora 16:20
1774 citiri
Daniel Constantin anunta noi fonduri pentru reabilitarea sistemului de irigatii

Viitorul Program National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR) va pune la dispozitia fermierilor sumele necesare pentru reabilitarea intregii retele secundare de irigatii din Romania, a anuntat joi, la Tulcea, ministrul Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin.

"Vestea buna este ca avem fonduri europene pentru toata infrastructura secundara a sistemului de irigatii la nivel national si, spre comparatie, va pot spune ca daca in perioada 2007-2013 am avut 60 de milioane de euro, in urmatorul PNDR, am marit suma cu 370 de milioane de euro. Sigur ca si in aceasta perspectiva actualul program nu ne-a multumit, astfel ca astazi avem contracte semnate si in faza de investitii in valoare de 140 de milioane de euro", a declarat joi, intr-o conferinta de presa, ministrul Daniel Constantin.

Acesta a spus ca numai in judetul Tulcea sunt in faza de implementare 9 contracte in valoare totala de 8,7 milioane de euro, care vor deservi o suprafata de 9.200 de hectare.

"Sigur ca este insuficient, dar in urmatorii ani putem reabilita intreaga infrastructura secundara a sistemului de irigatii. Pe infrastructura primara nu avem voie sa intervenim prin Regulamentul de Dezvoltare Rurala", a mentionat ministrul.

El a sustinut ca reabilitarea sistemului de irigatii este necesara in contextul in care statiile de irigatii sunt vechi, au consumuri foarte mari de energie, iar pierderile enorme din sistem sunt acoperite de fermieri.

"Vrem sa-i sprijinim pe fermieri pentru a avea costuri mai mici. Si, in acest context, trebuie sa spun ca pretul apei finale scade in acest an cu pana la 30%, datorita faptului ca Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare poate cumpara energie electrica de pe OPCOM. Astfel, in aceasta primavara, ANIF a cumparat energie cu 160-170 MWh, in timp ce anul trecut a achizitionat energie la un pret de 235-240 de lei pe MWh", a mai spus ministrul Agriculturii.

Sprijin pentru fermierii din zona de subzistenta

Daniel Constantin a anuntat, totodata, ca prin viitorul PNDR, Ministerul Agriculturii intentioneaza sa-i sprijine pe toti fermierii care activeaza in momentul de fata in zona de subzistenta si a mentionat ca, in curand, Comisia Europeana va decide cum se vor aloca fondurile prin program in perioada urmatoare.

"Daca nu vom putea avea o suma dedicata Deltei Dunarii, prin Instrumentul Teritorial Integrat, vom avea punctaj suplimentar pentru fermierii din aceasta zona, iar cei care vor sa investeasca in aceasta zona vor avea prioritate la finantare si sumele alocate vor putea depasi 180 de milioane de euro. Acest lucru va fi stabilit in curand de Comisia Europeana", a mai spus ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Potrivit declaratiei acestuia, prin PNDR 2007-2013 judetul Tulcea a derulat 2.097 de proiecte in valoare totala de 176,14 milioane de euro, aceasta suma neincluzand platile directe alocate fermierilor.

#daniel constantin, #reabilitare sistem irigatii, #irigatii fermieri Romania , #Agricultura