Daniel Constantin: Agricultura Romaniei va deveni competitiva in 2014

Vineri, 14 Februarie 2014, ora 15:41
2707 citiri
Daniel Constantin: Agricultura Romaniei va deveni competitiva in 2014

Dupa 20 de ani, 2014 este anul in care agricultura Romaniei va deveni competitiva, dar pentru a stabiliza productia trebuie investit masiv in sistemele de irigatii, a declarat vineri, la Ploiesti, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale Daniel Constantin.

"Din anul 1994, Romania nu a avut niciodata o balanta pozitiva, agricultura Romaniei incepe sa devina competitiva, incepem sa exportam la nivel de tari terte, in Asia, in tarile arabe, pe piata europeana inca mai avem foarte mult de lucrat, dar acest lucru nu se va putea face decat prin sustinerea sistemului de irigatii', a afirmat Constantin.

El a adaugat ca "daca vrem sa fim competitivi in continuare pe langa celelalte masuri stabilite prin Programul National de Dezvoltatre Rurala trebuie sa stabilizam productia la un anumit nivel si sa investim foarte mult in sectorul de irigatii, sectorul de irigatii fiind prioritatea principala a actualei guvernari".

Daniel Constantin a spus ca "jumatate din infrastructura secundara preluata de organizatiile de udatori a fost devalizata, dar se va reface cu fonduri europene".

"Sumele destinate sistemului de irigatii din infrastructura secundara se ridica la 370 de milioane de euro, infrastructura principala nu beneficiaza de fonduri europene, dar avem discutii avansate pentru un program de parteneriat public-privat", a mentionat ministrul Agriculturii.

El a aratat ca "in urmatorii 2-3 ani, putem sa vorbim de reabilitare masiva a sectorului de irigatii, ceea cea va asigura agriculturii romanesti o competitivitate sporita".

Aproape 1.000 de fermieri si autoritati locale, primari, consilieri locali au participat vineri la Ploiesti si Valenii de Munte la intalniri cu ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale in cadrul procesului de pregatire a Programului National de Dezvoltare Rurala 2014-2020.

#agricultura romania, #Agricultura 2014, #investitii sisteme irigatii , #Agricultura