Dacian Ciolos - Viitorul agriculturii sta in traditie

Duminica, 19 Mai 2013, ora 10:30
1655 citiri
Dacian Ciolos - Viitorul agriculturii sta in traditie

Comisarul european pentru agricultura, Dacian Ciolos, a declarat sambata, in cadrul conferintei "Transhumanta 2013" de la Sighisoara, ca mai mult decat in orice alt domeniu, la nivel european, pentru ceea ce se doreste a se construi in viitor se poate invata de la traditie.

"In toata transformarea aceasta, uitati ca putem gasi in valorile traditionale, cred eu si sper sa mearga oamenii acestia mai departe, sa putem identifica ce anume are valoare in ceea ce traim noi astazi si in ceea ce vrem sa traim in viitor, pornind de la ceea ce s-a pastrat in traditie - si s-a pastrat tocmai pentru ca la un moment dat sa putem pune in valoare.

Ca sa ma duc un pic mai in precizie, domeniul agriculturii si agroalimentar cred ca mai mult decat in orice alt domeniu, la nivel european, pentru ceea ce vrem sa construim in viitor avem ce invata de la traditie.

Si de aceasta pentru mine fermele mici au o importanta mare - am spus de mai multe ori aceasta, nu impotriva fermelor mari sau impotriva altora, eu nu vreau sa construiesc nimic impotriva nimanui sau impotriva a nimic - dar fermele mici au o valoare, pentru ca au apropierea aceasta de natura, de asta biodiversitatea are pentru mine o valoare", a aratat Dacian Ciolos.

Comisarul a apreciat proiectul comun romano-polonez "Transhumanta 2013", care vizeaza reinvierea unei traditii uitate, aratand ca initiatorii "au simtit ca nu exista bariere, nu exista frontiere si nu-i nevoie de integrarea in spatiul Schengen ca sa iei si sa duci oile dintr-o parte in alta".

"Si deci in toata transformarea aceasta pe care-o traim acum, in urma crizei, cu siguranta va trebui sa integram anumite transformari si modul nostru de a fi, modul nostru de a trai, individual si impreuna. (...) Traditiile, fermele mici, biodiversitatea, toate acestea cred ca in viitor, intr-un viitor apropiat, se vor integra, daca nu suntem noi capabili sa le integram, in paradigma de baza.

Acum sunt undeva izolate in comportamentul nostru si vedem ca paradigma de baza a constructiei alimentare agricole si agroalimentare din ultimele decenii sau chiar ultimele secole incepe sa scartaie si sa aiba probleme. Vedeti crize alimentare in unele locuri unde sunt resurse naturale si nu se produce de cat e nevoie, vedeti crizele de mediu, crizele de siguranta alimentare si de incredere a consumatorilor in calitatea produselor", a sustinut comisarul european pentru agricultura.

Ciolos a spus ca nu vede nicio contradictie intre anumite tehnologii moderne, capabile sa respecte valorile acestea si echilibrul natural, si traditii.

"Si aici sper sa puteti sa imbinati tineretea cu capacitatea de inovare, cu capacitatea de imaginatie si in acelasi timp inspirandu-va din valorile acestea pe care ma bucur ca si voi le apreciati si nu va e rusine sa le puneti in valoare, chiar daca la inceput totdeauna e mai greu si totdeauna se mai uita lumea mai chioras cand se lanseaza astfel de lucruri, va spun asta pentru ca si eu am trecut prin asta, in urma cu cativa ani, nu foarte multi, cand am inceput anumite lucruri, pentru care acum, uitati, am ajuns comisar european... dar atunci cand le-am inceput, pentru ca nu erau in obisnuinta si in reflexele lumii, ale oamenilor, se uita lumea mai asa, mai chioras", a sustinut Dacian Ciolos.

Acesta si-a exprimat satisfactia ca initiatorii au curajul de a promova traditiile si i-a asigurat de intregul sau sprijin.

"Dupa parerea mea, asa se construieste Europa, si nu doar cu reguli si cu norme si cu standarde si cu finantari si cu institutii. Tot ce am citat acum nu are nicio valoare daca nu reusim sa punem ceva ce trece dincolo de ele si ce ar trebui sa stea la baza lor. Si eu, lucrand pentru UE, eu asa vad lucrurile, de asta ma doare de multe ori cand aud acasa 'noi aici in Romania facem si ei de acolo din UE au mai mult sau au mai putin sau ne cer anumite lucruri'. Sper ca integrarea aceasta europeana sa se faca in felul acesta si va multumesc pentru felul in care traiti european, cu atat mai mandri ca sunteti romani si pentru modul in care traiti european, cu atat mai mandri ca sunt polonezi - si cum am spus, gasind in felul acesta si puntile de legatura mai scurte decat orice norma si regula europeana le poate face, sau orice spatiu Schengen le poate defini", a accentuat Dacian Ciolos.

In cadrul Conferintei de la Sighisoara, George Catean, membru al Asociatiei Transhumanta Romania, a precizat ca cele 300 de oi insotite de sase pastori, doi romani, doi ucraineni si doi polonezi, vor parcurge in aproximativ 100 de zile un traseu de 1.400 de kilometri de-a lungul Arcului Carpatic, incepand din Romania, continuand cu Ucraina, Slovacia, Polonia si ajungand in Republica Ceha.

In Romania se trece prin judetele Brasov, Mures, Cluj, Salaj si Satu Mare, traseu pe care poverile vor fi purtate de magari, apoi in Ucraina, unde vor fi folositi caii din rasa Hutul, potrivit traditiei ucrainene.

Turma a plecat in transhumanta in data de 11 mai, din Rotbav, judetul Brasov, urmand ca la data de 1 iunie sa ajunga la granita cu Ucraina, fiind un proiect de reinviere a traditiilor din Romania si Polonia.

#Dacian Ciolos agricultura, #Dacian Ciolos Transhumanta 2013 , #Agricultura