Cum te protejezi de fluctuatiile pretului cerealelor

Miercuri, 30 Iulie 2014, ora 13:05
1528 citiri
Cum te protejezi de fluctuatiile pretului cerealelor

Perioada dintre insamantare si recoltare este cea mai stresanta pentru un fermier roman. Pretul graului la momentul recoltei este influentat atat de ceilalti producatori romani si ucrainieni, cat si de fermierii americani sau australieni. El este stabilit la nivel global si nicio persoana nu are control total asupra lui. In orice moment al anului, pretul la usa hambarului sau la marginea campului este suma dintre pretul la nivel global si costul de transport pana la portul mare.

Anul acesta, situatia producatorilor pare si mai delicata, pe fondul unei productii record la grau atat in Romania cat si pe celelate piete. Spre exemplu, Romania va avea o recolta de circa 7,6 milioane de tone de grau, in crestere cu 2,7% fata de cea de anul trecut, ceea ce inseamna un record al ultimului deceniu, potrivit ultimei prognoze a Comisiei Europene. Productiile record de la nivel european, dar si ale altor mari fermieri de pe mapamond au determinat o scadere a pretului graului cu 8,5% fata de inceputul lui iulie 2013, cand tona de grau se vindea cu 195 euro.

Un fermier poate evita o astfel de pierdere prin intermediul instrumentelor derivate, cum sunt contractele pentru diferenta. Pentru fermieri, tranzactionarea unor contracte cu activ suport grau echivaleaza cu o asigurare: obtinerea la termenul prestabilit a unei cantitati garantate, la un pret cert, independent de variatiile pretului de piata.

Citeste mai multe despre acest subiect, in continuarea articolului Cum te protejezi de fluctuatiile pretului cerealelor

#preturi cereale, #fluctuatii pret cereale, #asigurare pret cereale , #Agricultura