Cum se echilibreaza industria laptelui din Romania sub influenta axei Berlin - Beijing

Luni, 04 Noiembrie 2013, ora 17:00
3275 citiri
Cum se echilibreaza industria laptelui din Romania sub influenta axei Berlin - Beijing

"Reorientarea" profesionala i-ar putea scapa pe crescatorii romani de bovine de un faliment aproape sigur dupa eliminarea cotelor de lapte din 2015. Cresterea vacilor pentru export sau a vacilor pentru carne sunt doar doua solutii pentru agricultorii ce "risca" sa fie "zdrobiti" de concurenta germana.

Dupa eliminarea cotelor de lapte din 2015, se anunta vremuri grele pentru fermierii romani. Ei vor trebui sa faca fata "invaziei" celorlalti producatori europeni, in conditiile in care chiar autoritatile recunosc faptul ca agricultorii romani nu sunt pregatiti pentru asta.

"In 2015 cand o sa dispara cota de lapte o sa fie un dezastru pentru micii producatori din Romania care o sa dispara de pe piata pentru ca ne invadeaza laptele din Germania. Ei sunt super performanti. Au 10 tone de lapte pe cap de vaca, romanul are maxim 3 tone de lapte pe cap de vaca si nu va avea niciodata performanta neamtului ca pret", a declarat pentru Business24 secretarul de stat la Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu.

In aceste conditii, o destinatie de export si o noua orientare ar putea ajuta fermierii romani sa "supravietuiasca" invaziei germane.

Chinezii vor importa pentru urmatorii 7-10 ani vaci romanesti de rasa Baltata romaneasca, schimb ce le-ar putea duce fermierilor nostri venituri de pana la o jumatate de miliard de euro.

In plus, autoritatile incerca sa "convinga" producatorii romani si de veniturile substantiale pe care le pot obtine din vacile pentru carne. Insusi ministrul Constantin a declarat ca sfatuieste fermierii sa se orienteze catre vacile pentru carne, intrucat cererea ridicata face sa fie o afacere profitabila.

"Este foarte mult loc de dezvoltare. Exista in anumite zone de munte crescatori de vaci pentru lapte. Din pacate nu au avut unde sa comercializeze laptele si incet-incet au trecut catre zona de carne. Aceia pot confirma ca este o afacere buna in Romania sa ai si vaci de crestere pentru carne. Si asa este si pe zona aceasta cred ca trebuie sa ne concentram foarte mult", a afirmat ministrul Agriculturii.

Romania, prima tara europeana care va exporta vaci in China

Romania a semnat un protocol cu autoritatile chineze in urma caruia va exporta in urmatorii 7-10 ani peste 500.000 de vaci din rasa Baltata romaneasca in China, care le vor aduce fermierilor romani venituri mai mari de o jumatate de miliard de euro.

Primul lot de animale, de 4-5.000 de vaci, va fi exportat in luna ianuarie a anului viitor. Per total, la nivelul unui an, se estimeaza exporturi de 14.000 de animale.

Haller spune ca Romania este prima tara europeana care exporta vaci in China si a patra din lume, dupa Australia, Noua Zeelanda si Uruguay.

Ambasada Romaniei din China a facut demersurile pentru ca autoritatile sanitar-veterinare chineze sa ajunga in Romania si sa verifice originea animalelor.

Potrivit lui Zoltan Haller, in Romania sunt peste 600.000 de vaci din rasa Baltata romaneasca (vaci in lactatie) si inca pe atat masculi si tineret.

De ce este avantajos pentru romani aranjamentul cu chinezii

Potrivit angajamentului asumat de romani, pretul per animal vandut in China este de 1.000 de euro, in conditiile in care pretul mediu pentru bovinele vii a fost de 800 euro pentru o vaca de 350 de kg.

In plus, exporturile catre China ar putea "resuscita" o piata in cadere libera. Romania se afla pe ultimele locuri in Europa in functie de densitatea la bovine. Mai exista in gjur de 2,2 milioane de capete de bovine.

China, face pasi mici pentru a detine monopolul pe piata alimentelor

China se orienteaza spre Europa si castiga teren pe o piata care va inregistra cele mai mari salturi: cea a alimentelor. Dupa ce au anuntat ca vor achizitiona in jur de trei milioane de hectare de terenuri agricole in Ucraina sau Africa, China cumpara 500.000 de vaci in Romania.

"China va ajunge sa dicteze multe lucruri in lumea aceasta. Trebuie sa ne asteptam ca aceasta putere mondiala care a inceput sa fie extrem de agresiva si in economie nu numai in ideologia comunista va avea un cuvant greu de spus de acum inainte. Politica pe care o duce China este extrem de agresiva. Ea a concesionat, cumparat sau investit foarte mult in Africa. A patruns in America Latina in fel de fel de exploatari, de localizari de intreprinderi. Acum a inceput sa fie extrem de agresiva pe piata din Europa", a precizat pentru Business24 analistul economic Mircea Cosea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#vaci romanesti China, #bovine romanesti China, #afaceri bovine China , #Agricultura