Cum maresti cultura de rapita in 2017?

Joi, 08 Iunie 2017, ora 13:55
2698 citiri
Cum maresti cultura de rapita in 2017?

Rapita este o planta care atrage din ce in ce mai mult atentia persoanelor interesate de a intra in domeniul agriculturii. Uleiul extras din planta de rapita are nu numai utilizari terapeutice si medicale, dar si industriale. Mai nou, uleiul de rapita este vazut drept o alternativa ecologica de combustibil.

Daca detii o cultura de rapita si deja incepi sa resimti aceasta atractie crescanda asupra acestei plante, iata cateva idei prin care iti poti mari cultura de rapita.

Invata din greselile trecute

Contorizeaza cu mare atentie cum s-a dezvoltat cultura de-a lungul unui an: ce paraziti au creat probleme, cum s-au comportat anumite soiuri la conditiile climatice etc. Acest lucru te va ajuta sa previi pe viitor aceste probleme, reducand pierderile suferite anterior si implicit marind productia.

De exemplu seceta si temperaturile ridicate din perioada semanatului pot cauza o rasarirea intarziata sau neuniforma, afectand astfel considerabil profitul, planta fiind mult mai vulnerabila la ingheturile timpurii din toamna sau din timpul iernii.

Vorbind despre conditiile climaterice din Romania, s-a constatat ca cele mai mari daune le provoaca alternarile frecvente intre inghet si dezghet, ce au loc de obicei spre primavara.

Cu toate acestea, riscul de inghet nu este unul din factorii care ar putea diminua semnificativ suprafata semanata cu rapita, existand si alti factori de risc cum ar fi bolile sau parazitii.

Seminte hibrid

Semintele hibride de rapita fac planta sa fie mai rezistenta la paraziti, vreme rece sau seceta. Semintele hibrid garanteaza o productie mai ridicata, intrucat poate preveni pierderile suferite datorita daunatorilor sau perioadelor secetoase. Semintele DK Expression sunt o recomandare foarte buna a celor de la Dekalb.

Investitii

Pentru a-ti putea mari cultura de rapita trebuie sa te gandesti, desigur, in a mari spatiul agricol al culturii.

Insa mai mult teren agricol nu inseamna automat o productie mai mare. Pentru a face o investitie isteata trebuie sa mergi pana la capat si sa te informezi foarte bine.

Poti alege sa investesti in diferite tipuri de seminte hibrid, dupa cum am mentionat mai sus, sau poti alege sa investesti intr-o instalatie de irigare moderna, care nu inregistreaza pierderi de niciun fel.

Utilajele agricole moderne se pot dovedi si ele o investitie foarte buna. Acestea pot recolta hectare intregi intr-un timp record, separa buruienile de plante, impacheteaza sau depoziteaza recolta, sunt cu siguranta un ajutor binevenit.

Alte investitii le poti face desigur in personal. Din moment ce planuiesti sa-ti maresti cultura de rapita, cu siguranta vei avea nevoie de mai mult ajutor decat inainte. Personalul calificat, cu experienta, se dovedeste de foarte multe ori cheia succesului.

Acordandu-se la tendintele digitale ale perioadei actuale, nu negija nici posibilitatea de investitie in promovarea online a productiei tale, folosind astfel la maximum resursele de de socializare pentru atragerea investitorilor, vanzari internationale sau locale si stabilirea unor parteneriate convenabile.

Cerceteaza

Inainte de a mari cultura de rapita, trebuie sa te asiguri ca vor exista doritori pe piata. Cerceteaza cu atentie pentru a estima care va fi cererea in urmatorii 3 - 5 ani. Acest lucru te poate ajuta sa stabilesti cu cat ar trebui sa-ti maresti cultura de rapita si de cate seminte ai avea nevoie.

Aceasta estimare te va ajuta sa creezi un buget cat mai aproape de realitate, minimizand posibilele pierderi destul de mult.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#cultura rapita, #seminte rapita , #Agricultura