Cooperativele pentru producatori, biletul de intrare in hipermarketuri

Joi, 05 Aprilie 2012, ora 08:01
1431 citiri
Cooperativele pentru producatori, biletul de intrare in hipermarketuri

Cooperativele reprezinta una dintre putinele solutii pentru micii producatori care doresc sa isi poata vinde produsele in hipermarketuri, conditie necesara pentru a depasi nivelul de subzistenta la care se afla astazi.

Este concluzia la care a ajuns toata lumea: autoritatile, reprezentantii lanturilor de magazine, dar si cei din agricultura. Cu toate acestea, drumul pana la punerea in practica a acestei solutii este lung si anevoios, pe de-o parte din cauza aversitatii fata de aceasta forma de organizare, mostenita din perioada comunista, iar pe de alta parte, din cauza intereselor care se opun dezvoltarii acestui sector economic.

Necesitatea infiintarii cooperativelor pentru micii producatori reprezinta un subiect vechi, care a fost insa readus in discutie de noul ministru al Agriculturii, Stelian Fuia:

"Nu trebuie sa ne fie teama de asociere sau de notiunea de cooperativa. Chiar daca au fost poate pe o baza gresita, CAP-urile erau totusi o forma de exploatare a terenurilor eficienta. Sunt lucruri importante de care nu ar trebui sa ne ferim sa vorbim; poate bazele au fost gresite, dar principiile sunt aceleasi si ar trebui sa ne intoarcem catre acest proces de asociere", a spus Fuia, in cadrul unei conferinte.

Mai mult, ministrul a declarat ca unul dintre obiectivele mandatului sau este trecerea de la agricultura de subzistenta la cea pe profit, prin comasarea terenurilor, singura modalitate prin care producatorii agricoli vor putea sa isi vanda marfa in hipermarketuri.

Producatorii, nepregatiti pentru o piata dominata de hipermarketuri

Hipermarketurile detin peste 50% din piata de retail, iar producatorii care nu au forta necesara pentru a incheia parteneriate cu marile lanturi de magazine sunt dezavantajati.

Pe de-o parte, ei nu intrunesc conditiile impuse de hipermarketuri in ceea ce priveste volumul de marfa livrata sau nu detin autorizatiile necesare. Pe de alta parte, micii producatori nu isi permit costurile mari pe care le impun hipermarketurile:

"Faptul ca supermarketurile fac o presiune de piata dementa si o presiune de pret dementa este o chestiune reala. O fac asupra tuturor, insa fiecare e liber sa lucreze sau sa nu lucreze cu un lant de magazine", a declarat Sorin Minea, patronul lantului de magazine Angst, intr-un interviu pentru Business24.

Retailerii sustin ca organizarea in cooperative este singura solutie pentru producatorii care isi doresc sa vanda marfa in hipermarketuri, in timp ce interventia statului nu ar produce decat o agravare a situatiei.

"Daca ar face o cooperativa si ar avea productii mari, ar putea sa negocieze, insa asta nu e treaba statului. Statul poate sa dea subventii in agricultura sa ii ajute cu motorina si cu tot ce este legal, dar nu trebuie sa se amestece in comert. Micul producator trebuie sa beneficieze de aceleasi drepturi si indatoriri ca producatorul mijlociu sau ca marele producator", este de parere Sorin Minea.

Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara, considera ca organizarea in cooperative este un pas care ar fi trebuit facut cu mult timp in urma si care ar fi adus numai beneficii agriculturii.

"Daca se asociau, puteau dezvolta prin asociatie afacerea, puteau sa isi faca silozuri pentru cereale, depozite pentru legume si fructe pentru a prelungi perioada produselor pe piata, puteau negocia preturi mai bune la samanta, la arat si la alte lucrari, puteau sa negocieze cu hipermarketurile", a declarat Frumosu pentru Business24.

Agricultura, sabotata de interese ascunse

Presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara considera ca lipsa de organizare din agricultura este rezultatul incoerentei politicilor agricole.

Statul ar fi trebuit sa incurajeze dezvoltarea acestor asociatii prin impunerea unor dimensiuni minime ale fermelor eligibile pentru astfel de ajutoare si in niciun caz sa le acorde fermelor de subzistenta. Astfel, agricultorii s-ar fi vazut obligati sa se uneasca, pentru a beneficia de acesti bani de la stat. Insa aceste greseli nu au fost total neintentionate, potrivit lui Frumosu.

"Eu cred ca a fost o masura controlata de oprire a dezvoltarii agriculturii. Cei care trebuiau sa ia masuri de-alungul timpului, erau mai interesati sa lucreze cu importatori. Aceste interese exista, atat timp cat motorina pentru agricultura nu este inca subventionata, cat apa si curentul nu au preturi speciale. Sistemele de irigatii au fost distruse. Aveam 3 milioane de hectare care se irigau. In momentul de fata, nu stiu daca mai avem 500 de mii".

Ce ramane de facut

Cu toate acestea, potentialul agriculturii romanesti este real, iar dezvoltarea este un obiectiv realizabil, atat timp cat exista vointa. Potrivit lui Frumosu, agricultorii au nevoie de o campanie de informare si de sprijin din partea statului pentru a putea accesa fonduri europene.

"Eu cred ca dupa un an de informare si de programe pe agricultura pot aparea asociatiile. Dar rezultatele se pot observa simtitor dupa 5-10 ani. In orice caz, in momentul in care faci politici agricole in sensul acesta, se obtin rezultate vizibile de la un an la altul".

Presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara atrage totusi atentia asupra faptului ca o astfel de politica agricola trebuie sa fie asumata de toata clasa politica, iar masurile trebuie continuate indiferent de guvern.

#cooperative producatori, #producatori hipermarketuri, #cooperative hipermarketuri, #agricultori cooperative , #Agricultura