Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Constantin: Romania va elabora o strategie nationala pentru reducerea pierderilor de alimente

Constantin: Romania va elabora o strategie nationala pentru reducerea pierderilor de alimente


Romania va elabora, in perioada urmatoare, o strategie nationala pentru reducerea pierderilor si a risipei de alimente, in conditiile in care, anual, pierderile sunt mai ridicate decat cele 179 de kilograme pe locuitor inregistrate la nivel european, a declarat, marti, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la Palatul Parlamentului.

"Nu avem deocamdata cifre foarte multe, dar Romania are o pierdere mai mare de 179 de kilograme pe cap de locuitor cat se inregistreaza anual la nivel european. In perioada imediat urmatoare vom avea cifrele exacte de la grupul de lucru format anul trecut cu Ministerul Mediului, in care ne propunem, pe langa indentificarea cifrelor exacte si a unor solutii, dar si elaborarea unei strategii nationale in acest sens", a spus Daniel Constantin, la lucrarile Comisiei Europene pentru Agricultura a FAO.

Acesta a precizat ca risipa de alimente este o problema care preocupa Romania, in acest sens fiind format anul trecut un grup interministerial pentru a identifica si elimina risipa de alimente.

"Risipa de alimente este o problema care preocupa si Romania, dar si la nivel global reprezinta o problema pentru ca o treime din ceea ce se produce se pierde si nu ajunge la consumatorul final. In primul rand, se pierde odata cand consumam, se pierde pe raft pentru ca produsele expira, dar sunt si pierderile tehnologice in procesul de fabricatie. Si aici procentul este aproximativ egal, de aceea pierderile nu sunt numai pe consum ci si pe partea de procesare. Faptul ca la nivel european fiecare locuitor are o risipa de alimente de 179 de kilograme trebuie sa ne dea de gandit, daca nu cumva politicile europene sau mondiale si nationale nu ar trebui sa fie schimbate, nu ar trebui sa fie stimulative in sensul eliminarii aceste risipe consistente", a subliniat seful MADR.

Potrivit datelor Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), peste 1,3 miliarde de tone de alimente sunt risipite anual in lume, ceea ce reprezinta o treime din productia de alimente la nivel mondial si costuri de 750 de miliarde de dolari, intr-o lume in care 842 de milioane de persoane se confrunta cu foametea, malnutritia si insecuritatea alimentara.

De asemenea, aceasta risipa reprezinta un prejudiciu si pentru mediu pentru ca, in fiecare an, hrana produsa fara a fi consumata inghite un volum de apa echivalent cu debitul anual al fluviului Volga din Rusia si este vinovata pentru aducerea in atmosfera a 3,3 gigatone de gaze cu efect de sera, releva datele FAO.

Romania inregistreaza in prezent o risipa de alimente de cinci milioane de tone, in timp ce in UE ajunge la gunoi, anual, o cantitate de aproximativ 90 de milioane de tone de alimente.

Romania gazduieste, in perioada 29 martie - 4 aprilie 2014, la Palatul Parlamentului, cea de-a 29-a Conferinta Regionala a Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) pentru Europa si Asia Centrala si lucrarile celei de a 38-a sesiuni a Comisiei Europene pentru Agricultura a FAO, evenimente la care sunt asteptati in jur de 350 de participanti din 55 de tari.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1466 ori