Constantin: Productia agricola mondiala trebuie sa creasca cu 70% pana in 2050

Marti, 18 Iunie 2013, ora 12:22
1377 citiri
Constantin: Productia agricola mondiala trebuie sa creasca cu 70% pana in 2050

Consolidarea pozitiei agricultorilor in cadrul lantului alimentar si dezvoltarea capacitatii de a face fata crizei sunt prioritati in perioada urmatoare, a declarat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, la reuniunea Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) de la Roma.

Prezent la cea de a 38-a conferinta anuala a FAO, care se desfasoara la Roma, in perioada 15 - 22 iunie, Daniel Constantin a subliniat ca Romania participa pentru prima data in calitate de stat membru al Uniunii Europene in procesul de reforma a Politicii Agricole Comune.

"Noua PAC are ca scop punerea in aplicare a practicilor agricole durabile, precum si politici de dezvoltare rurala adaptate la diversitatea provocarilor locale. In acelasi timp, este necesara crearea unor instrumente reactive de gestionare a pietei adaptate la o varietate de sectoare si teritorii, cu o implicare mai buna si mai responsabila a fermierilor si a organizatiilor lor. O prioritate pentru perioada urmatoare este consolidarea pozitiei agricultorilor in cadrul lantului alimentar si de a dezvolta capacitatea de a face fata crizei", a precizat ministrul Agriculturii.

"Productia agricola mondiala trebuie sa creasca cu 70% pana in 2050"

In opinia sa, un rol esential in securitatea alimentara poate si trebuie sa fie jucat de agricultura practicata la scara mica si medie, o resursa care nu este pretuita suficient si care ar trebui sa fie un furnizor important alimentar de pe piata.

"Prin urmare, agricultura practicata la scara mare trebuie sa coexiste cu agricultura mica si mijlocie, avand in vedere ca acestea din urma implica un numar mare de fermieri, in special in tarile care nu au suficienta mancare. Tocmai de aceea, obiectivul nostru comun ar trebui sa fie imbunatatirea accesului la cunostinte si piete, pentru a realiza o dezvoltare durabila a acestor zone, care ar putea reduce foametea in intreaga lume", a conchis Daniel Constantin.

In plus, el a amintit ca agricultura si securitatea alimentara se confrunta cu provocari serioase peste tot in lume, in conditiile in care exista aproape un miliard de oameni care sufera de foame in lume si un alt un miliard de oameni subnutriti, majoritatea fiind femei, copii si mici agricultori.

"Asa cum a fost relatat pe larg de catre FAO, productia agricola mondiala trebuie sa creasca cu 70% pana in 2050, in scopul de a satisface cererea a peste 9 miliarde de oameni", a mai spus acesta.

#Constantin productia agricola mondiala, #agricultura mondiala, #Constantin declaratii agricultura mondiala , #Agricultura