Constantin: Agricultura romaneasca a fost privilegiata de vreme in acest an

Joi, 29 Mai 2014, ora 12:11
1395 citiri
Constantin: Agricultura romaneasca a fost privilegiata de vreme in acest an

Romania a fost, in acest an, privilegiata din punct de vedere al productiei si al conditiilor meteo, dar nu stiu cum se va resfrange acest lucru in preturi pentru ca acestea sunt date de cerere si oferta intr-o economie functionala, a declarat, joi, in cadrul dezbaterii 'Focus agricol', Daniel Constantin, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

"Trebuie sa va spun, insa, ca in Statele Unite, anul acesta a fost seceta, acolo productia este mai mica. Acest lucru poate avea o anumita influenta. Citeam in aceasta dimineata, dar nu am o certitudine, ca si in Rusia productia este mai mica pentru ca a fost si acolo seceta. Din punctul de vedere al productiei si al conditiilor meteo, Romania a fost privilegiata. Nu stiu cum se va rasfrange asta in preturi, pentru ca totul depinde de cerere si de oferta. Sper ca Romania, dincolo de situatiile neplacute din alte zone, sa castige aceasta competitie (...) Exista o atentie sporita in aceasta perioada, desi asa cum stiti, pretul este dat de piata, de cerere si oferta, intr-o economie de piata functionala", a afirmat Constantin.

Potrivit ministrului, Romania este foarte atenta la situatia din Ucraina si, momentan, nu exista niciun fel de influenta atat din punct de vedere al secetei, cat si al conflictului.

"Pana in acest moment, nu exista niciun fel de influenta vizavi de situatia din Ucraina, fie ca ne referim la situatia de conflict, fie ca ne referim la seceta. Noi suntem foarte atenti la situatia din Ucraina, n.r./ si n-as vrea sa ne bucuram de raul altora din cauza conflictului care este acolo, dar, intr-adevar, competitorii nostri la Marea Neagra sunt reprezentati de Rusia si Ucraina, in raport cu tarile arabe, acolo unde marea parte a produselor romanesti, in principal cereale, a mers in anul 2013 si va merge si in perioada urmatoare", a spus ministrul Agriculturii.

#agricultura romania, #preturi alimente, #daniel constantin , #Agricultura