Companiile din agricultura nu investesc suficient in angajati - Interviu Andreas Feichtlbauer, BISO Romania

Miercuri, 21 Mai 2014, ora 12:12
2179 citiri
Companiile din agricultura nu investesc suficient in angajati - Interviu Andreas Feichtlbauer, BISO Romania
Andreas Feichtlbauer, Directorul Executiv al BISO Romania

Agricultura romaneasca are un potential imens, dar care nu poate fi exploatat fara profesionisti. Cu toate acestea, o buna parte dintre companiile care activeaza in acest sector nu investesc suficient in pregatirea si salarizarea angajatilor, iar Romania este afectata in ansamblu de acest fenomen, explica in cadrul unui interviu acordat Business24, Andreas Feichtlbauer, Directorul Executiv al BISO Romania.

Cum a evoluat piata fortei de munca din agricultura in ultimii ani, din punctul de vedere al profesionalismului angajatilor si al asteptarilor companiilor de la acestia?

Am putea imparti piata fortei de munca din agricultura in doua categorii: cea a specialistilor bine pregatiti, loiali, entuziasti, care cresc odata cu compania si una mult mai volatila, de job-jumpers, care reactioneaza la fiecare oferta care le promite 50 de euro in plus la salariu si care spera ca urmatorul loc de munca ii va solicita mai putin si le va da mai putine responsabilitati. Din pacate, multi profesionisti din aceasta categorie sfarsesc prin a primi de la noii angajatori salarii mai mici, posturi care ii provoaca mai putin si care nu le ofera perspective interesante de viitor.

Aceasta pentru ca, din nefericire, exista companii care se multumesc sa mentina un nivel mediocru in ceea ce priveste nivelul de pregatire si salarizare al angajatilor, si intr-un final, al serviciilor si solutiilor pe care le ofera clientilor, respectiv fermierii. Acest fenomen afecteaza Romania, din punctul de vedere al investitorilor.

Cum ati descrie piata fortei de munca din Romania, comparativ cu aceea din Austria, de unde provine compania mama a Biso Romania?

Austria are cea mai mica rata a somajului la nivelul tarilor din Uniunea Europeana (4,8%). Raportat la forta de munca activa, acest lucru se reflecta in faptul ca este dificil sa gasesti profesionisti disponibili, ceea ce ne determina, ca si angajatori, sa cautam oameni bine pregatiti inclusiv in strainatate. Lucrurile sunt mult mai clar definite, atat din perspectiva angajatilor, cat si a angajatorilor.

Care estimati ca sunt perspectivele de dezvoltare pe care le au tinerii profesionisti din agricultura?

Lucrand cu dedicatie azi, maine vei culege roadele! Rezultatele nu pot veni peste noapte, chiar si cei mai bogati oameni de afaceri au depus un efort pentru a ajunge la nivelul de performanta si profit pe care il au.

Multi studenti spun ca nu au nicio sansa sa isi gaseasca un loc de munca, pentru ca angajatorii isi doresc oameni cu experienta. Ce le-ati spune acestor tineri?

Sa inceapa de oriunde si sa creasca. Pentru ca adevaratele studii vin odata cu experienta.

Care sunt oportunitatile de cariera oferite la acest moment de agricultura romaneasca?

Sunt multe oportunitati interesante. Tot mai multi investitori sunt in cautarea unor oameni de incredere.

#forta de munca agricultura, #piata muncii agricultura, #locuri de munca agricultura , #Agricultura