Ciolos: Romania nu va pierde finantarile europene

Joi, 03 Mai 2012, ora 18:50
2444 citiri
Ciolos: Romania nu va pierde finantarile europene

Comisarul european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Dacian Ciolos, sustine ca important este rezultatul obtinut in agricultura din Romania prin utilizarea fondurilor europene, "care nu sunt un scop in sine, ci un instrument pentru a atinge niste obiective".

"In Romania nu sunt probleme de absorbtie cantitativa a fondurilor europene, mai ales ca Agentia de Plati si Interventii in Agricultura (APIA) functioneaza bine in sistemul de plati directe, dar sunt probleme de ordin calitativ", a afirmat comisarul European, pentru jurnalisti, joi, la Conferinta cu tema "Agricultura durabila si productia alimentara in regiunea Dunarii".

In opinia oficialului european, noi, romanii, ar trebui sa ne punem intrebarea ce rezultate se vad dupa un an sau doi de utilizare a fondurilor europene in mediul rural.

"Este important sa finantam proiectele, dar este important sa vedem si rezultatele, ca sa putem gandi prioritatile pentru viitoarea perioada bugetara. Din punct de vedere al absorbtiei bugetului in agricultura, deocamdata nu sunt riscuri de pierdere a fondurilor daca se mentine ritmul. Pe dezvoltarea rurala insa, Romania este undeva la coada Europei in privinta nivelului de absorbtie. Dar nu sunt riscuri de a pierde fonduri, asa cum sunt riscuri pe fondurile structurale.

Cred ca nu trebuie sa ne multumim doar cu absorbtia cantitativa a fondurilor, ci important este sa vedem si rezultatele pentru ca, altfel, ne putem trezi, dupa sapte ani de utilizare a fondurilor europene, ca in mediul rural, din 2014, reincepem discutia pe aceleasi probleme: infrastructura, capacitate de procesare, organizarea producatorilor si organizarea pietei. Cred ca obiectivul Romaniei nu este de a absorbi fonduri, ci de a face ceva in urma absorbtiei lor", a explicat Dacian Ciolos.

Referindu-se la Politica Agricola Comuna (PAC), comisarul european Dacian Ciolos a precizat ca aceasta va fi mai echitabila dupa 2014 pentru statele din estul Europei, pentru ca "s-a propus un anumit grad de redistribuire a alocarii bugetare pentru platile directe intre statele membre cu un nivel de plati mai ridicat si cele cu un nivel mai scazut".

"Rezultatul final al acestui proces va depinde si de nivelul bugetului UE. Si aici cred ca Romania si alte state membre trebuie sa ridice problema atunci cand se decide bugetul total al UE", a spus Dacian Ciolos.

Comisarul european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala efectueaza, joi si vineri, o vizita in judetul Cluj. El a participat la deschiderea Conferintei CASEE de la USAMV, iar ulterior a avut o intalnire cu rectorul Universitatii "Babes-Bolyai", Ioan Aurel Pop, si a vizitat Cooperativa crescatorilor de vaci din Gherla.

Dacian Ciolos va vizita, vineri, Targul International de Agricultura si Industrie Alimentara - AGRARIA, care si-a deschis portile miercuri, la Expo Transilvania din Cluj-Napoca, si se va inchide duminica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Ciolos conferinta agricultura, #Ciolos fonduri agricultura, #fonduri europene fermieri, #buget agricultura , #Agricultura