Cate miliarde de euro ne costa refacerea sistemului de irigatii

Miercuri, 06 Martie 2013, ora 08:09
3729 citiri
Cate miliarde de euro ne costa refacerea sistemului de irigatii
Doar 10% din suprafata agricola a Romaniei este irigata. Foto: monitorulvn.ro

Specialistii spun ca agricultura este factorul care influenteaza cresterea economica a tarii, insa lipsa de tehnologizare o face meteo-dependenta. Refacerea sistemului de irigatii ar fi unul dintre principalii piloni ai unei agriculturi perfomante in tara noastra. CE pune la bataie un miliard de euro, insa costurile sunt mult mai ridicate.

Miza este mare, un sistem de irigatii performant ar putea aduce Romaniei independenta de importurile de alimente. Mai mult, numeroase firme romanesti vor participa la crearea infrastructurii.

"Nu am mai depinde de importuri"

"Daca s-ar reabilita intregul sistem de irigatii, ce reprezinta aproximativ 30% din suprafata Romaniei, ar insemna acoperirea necesarului de hrana la nivel intern. Practic, indiferent de capriciile naturii, noi vom putea fi, intr-o oarecare masura, la adapost, deci nu vom mai depinde de importuri", a declarat Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania.

Romania se afla in negocieri avansate pentru a contracta un imprumut in valoare de un miliard de euro de la Comisia Europeana pentru Agricultura. Suma a fost calculata de expertii Bancii Mondiale intr-un studiu privind refacerea si modernizarea sistemului de irigatii din tara noastra.

Totusi, acesti bani nu ar schimba foarte mult sistemul de irigatii din Romania. Ei pot fi folositi pentru realibilitarea unor loturi care sunt functionale, dar nu sunt eficiente.

"Exista o parte a sistemului care este eficient din punct de vedere economic si trebuie reabilitate. Trebuie pompe performante cu presiune si debit mare si consum mic si trebuie canalele decolmatate, inlocuite pe ici pe colo placile de ciment. Asta inseamna sa reusim sa punem sistemul in functiune cel putin in prima treapta la Dunare", a declarat, Business24, Adrian Radulescu, fost secretar de stat in Ministerul Agriculturii.

Pentru canalul Siret-Baragan avem nevoie de doua miliarde de euro

O prioritate in ceea ce priveste sistemul de irigatii din Romania o constituie refacerea canalului Siret-Baragan. Pentru aceasta mai avem nevoie de alte doua miliarde de euro.

"Ca sa facem sistemul de irigatii al Romaniei viabil trebuie sa refacem canalul Siret-Baragan. Si atunci am scapat de pompare si atunci ar fi alimentarea prin cadere gravitationala si s-ar putea amenaja sistemele de irigatii de la deal la vale si nu invers asa cum sunt in prezent. Ne trebuie vreo doua miliarde de euro pentru canal", a adaugat Radulescu.

In plus, autoritatile pot reabilita o parte din sistemul de irigatii, care inca mai poate fi "carpita", insa pentru trei sferturi din suprafata instalatile trebuie inlocuite.

"In afara de vreo 600-700 de hectare Romania trebuie sa o ia de la zero cu sistemul de irigatii. Reabilitarea unui plot de 2.000 de hectare costa un milion de euro", a spus Baciu.

Romania are amenajata pentru irigatii o suprafata de circa trei milioane de hectare, dintre care doar 258.000 de hectare au fost irigate in 2012.

"Din cele 3 milioane de hectare de amenjate cu sisteme de irigatii, sunt functionabile, la aceasta data, circa 800.000 de hectare, din care, pentru anul 2012, au fost incheiate contracte pentru irigat pe o suprafata de circa 258.000 hectare, au precizat reprezentanti din cadrul Ministerului Agriculturii pentru Business24.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#sistem irigatii agricultura, #irigatii agricultura Romania, #bani irigatii agricultura , #Agricultura