Cat ar pompa in PIB un sistem national de irigatii

Marti, 28 Mai 2013, ora 18:03
5315 citiri
Cat ar pompa in PIB un sistem national de irigatii

Despre potentialul agricol urias al Romaniei se discuta fervent de 20 de ani si tot de atat timp, agricultura este in picaj liber, fiind pe ultimul loc in UE. Totusi, sectorul poate reprezenta cheia relansarii economice a Romaniei, iar primul pas este cresterea productivitatii la hectar, prin refacerea sistemului de irigatii, considera agricultorii.

Peste 2 milioane de romani, care activeaza in acest moment in sectorul agricol (de 2,5 ori mai multi decat in Franta), ar putea profita de beneficiile unor investitii in finalizatea canalului Siret-Baragan si in realizarea unui sistem de irigatii care sa rivalizeze cu cel din '89 - acoperea aproape 30% din suprafata agricola.

Daca productivitatea la hectar, in Romania, ar fi similara cu cea din Franta, productia de porumb ar creste de 2,6 ori, iar cea de grau de 2,8 ori, potrivit unui raport BCR. Principalele piedici in atingerea acestor performante sunt reprezentate de lipsa dotarilor cu utilaje si de lipsa irigatiilor, mai arata documentul.

Motor economic pentru Romania, granar pentru Europa

Cu un sistem de irigatii functional, performantele din 2011 - cand agricultura, cu o productie de peste 20 de milioane de tone de cereale a contribuit cu 0,7-0,8% la cresterea economica de 2,5% (7-8% din PIB) - ar fi depasite in mod constant cu peste 20%, aproximeaza Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania. Mai mult, Baciu estimeaza ca Romania isi poate tripla productia anuala, cu ajutorul unor investitii in tehnologia moderna utilizata in tarile vestice: "Am deveni un pericol pentru Franta si Germania".

Pana acolo insa, Romania se situeaza pe ultimul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste randamentele la productia agricola pe hectar, desi se afla pe locul cinci in randul statelor membre, din punct de vedere al suprafetei cultivate. In 2012, desi suprafetele cultivate cu cereale au crescut fata de anul anterior, productia a inregistrat o cadere de aproape 40%, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

"In ultimii ani, s-a constatat o scadere a producativitatii la hectar, in primul rand din cauza lipsei tehnologiei avansate, dar si din cauza fractionarii terenurilor agricole si a lipsei irigatiilor. Totusi, avem si zone unde se aplica tehnologie moderna si unde se obtin cantitati apropiate de nivelul european", explica omul de afaceri Culita Tarata, care a experimentat deja beneficiile unui sistem de irigatii.

"Am investit 34 de milioane de euro, pe cheltuiala proprie, in sisteme de irigatii pe o suprafata de circa 36 de mii de ha si am amortizat investitia in trei ani. Productia creste cu 3-4 tone/ha", sustine Tarata.

Guvernul vrea sa imprumute cat a dat la Bechtel: un miliard de euro

In momentul de fata, suprafata irigabila in Romania reprezinta 7% din totalul de 9 milioane de hectare arabile, in timp ce suprafata irigata este mai mica de 2%. Mai mult, irigatia prin inundare, care necesita un consum mare de apa, este predominanta in tara noastra (57% din total), potrivit raportului BCR.

Guvernul a anuntat recent ca face demersuri pentru a obtine un imprumut de un miliard de euro de la Comisia Europeana pentru eficientizarea sistemului de irigatii pe o suprafata de circa 700-800 de mii de hectare. Suma pe care Guvernul vrea s-o imprumute este echivalemntul pagubelor suportate de Romania in contractul cu Bechtel: un miliard de euro.

Si chiar si asa, nu e suficient. Costurile refacerii intregului sistem de irigatii se ridica la 2-3 miliarde de euro, avand in vedere un cost mediu de 1.300-1.500 de euro/ha, potrivit informatiilor din piata.

#irigatii agricultura, #productivitate agricultura Romania, #productie agricola romania , #Agricultura