BRM si Ministerul Agriculturii vor stimularea tranzactiilor cu produse agricole

Duminica, 12 Mai 2013, ora 18:01
1448 citiri
BRM si Ministerul Agriculturii vor stimularea tranzactiilor cu produse agricole

Bursa Romana de Marfuri ar putea incheia un protocol de colaborare cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pentru impulsionarea tranzactionarii produselor agricole, in contextul in care transferurile din aceasta piata se deruleaza la niveluri scazute, a declarat presedintele BRM, Septimiu Stoica, la o prezentare a evolutiilor bursiere din pietele specializate.

"Produsele agricole se tranzactioneaza sporadic la BRM. Autoritatile, formate din ministri ai Agriculturii, au anuntat la inceputul mandatului, ca vor sa personalizeze o bursa agricola. Dincolo de declaratii, nu s-a intamplat nimic. Procesatorii deplang modul in care se deruleaza comertul cu produsele agricole. Statul roman se plange de piata neagra din zona agricola.

Daca, individual, actorii implicati nu au reusit, inseamna ca ar trebui sa lucreze impreuna. Este un nou efort, avem discutii cu conducerea Ministerului Agriculturii pentru semnarea unui protocol care sa angajeze si ministerul si Guvernul", a afirmat Septimiu Stoica.

Oficialii BRM au adaugat ca anumiti indicatori, de tipul pretului, vor fi stabiliti in functie de zona de provenienta a produselor tranzactionabile.

"Dorim o abordare de la simplu la complicat, sa strangem, intr-un prim pas, informatia comerciala cu privire la tranzactionarea produselor agricole la BRM. Aici, informatia va fi analizata, pentru a se obtine indicatori credibili de tipul preturilor zonali, care sa fie oferiti mediului economic ca preturi de referinta. Astfel, drumul pana la bursa veritabila a cerealelor ar fi inceput", a adaugat Septimiu Stoica

#bursa romana marfuri, #tranzactii produse agricole, #protocol ministru agriculturii , #Agricultura