Aurel Popescu: Producatorii romani nu mai vand graul la preturi de nimic

Marti, 10 Iulie 2012, ora 19:14
2758 citiri
Aurel Popescu: Producatorii romani nu mai vand graul la preturi de nimic

Producatorii romani nu isi mai vand graul la preturi de nimic. Pretul graului s-a marit cu 20-25%, fiindca acestia au invatat sa studieze bursa si sa coreleze pretul cu cererea si oferta din piata, a declarat presedintele Organizatiei Interprofesionale "Cereale si Produse Derivate"(OIPA), Aurel Popescu.

"Preturile la producator s-au marit pentru ca producatorii romani au invatat sa studieze si bursa, coreland pretul cu cererea si oferta din piata, dar si cu calitatea graului. Pe bursa s-au inregistrat anul aceste cresteri spectaculoase la grau, iar agriculturii au inceput sa isi faca un pret corelat numai cu bursele de afara", a precizat Popescu.

Acesta considera ca piata este influentata in aceasta perioada de cursul de schimb pentru ca toti isi calculeaza preturile in euro.

"Cursul de schimb influenteaza atat producatorul cat si procesatorul. Pe de o parte, producatorul agricol este multumit de cresterea euro, iar morarul si brutarul mai putin. Rolul Organizatiei Interprofesionale este sa ii puna pe toti jucatorii la masa si sa picam la o invoiala", a adaugat seful OIPA.

Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Daniel Botanoiu, a precizat ca saptamana aceasta va avea o intalnire cu reprezentantii Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri pentru constituirea unei burse reale de materii prime.

"Asteptam sa avem o discutie definitiva pe un proiect de la Economie si Comert (MECMA n.r.) si sa il facem viabil. Este bine sa se faca o astfel de bursa pentru ca ai un punct de referinta pe regiunea respectiva. Daca noi analizam pretul graului la bursa din Chicago, bursa numarul 1, desi SUA ofera doar 10% din cantitatea totala de grau, nu este foarte corect. Trebuie sa avem o bursa la nivel regional care sa functioneze, pentru ca regiunea este, alaturi de China, numarul unu in productie si in grau de foarte buna calitate. Altfel, nu vom avea plus valoare la produsele noastre", a mai adaugat Botanoiu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#pret grau producatori romani, #Aurel Popescu pret grau, #bursa grau , #Agricultura