Costurile pentru irigarea culturilor vor scadea

Joi, 06 Iunie 2013, ora 14:57
1618 citiri
Costurile pentru irigarea culturilor vor scadea

Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare va putea achizitiona energie electrica de la producator, pentru a o revinde fermierilor, a anuntat, joi, la Iasi, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Potrivit acestuia, Guvernul va aproba, saptamana viitoare, un act normativ care "va permite ANIF sa cumpere energie si sa o revanda asociatiilor de udatori".

"ANIF va putea merge direct pe piata de furnizare sa cumpere energie la un pret mult mai mic si atunci costurile pe care trebuie sa le plateasca fermierul sunt mai mici decat in momentul de fata", a afirmat Constantin.

La randul sau, secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Daniel Botanoiu, sustine ca ANIF va achizitiona energie la un pret de 40-100 de lei/MVh, in conditiile in care pretul mediu platit in prezent de fermieri este de 540 de lei/ MWh.

"Noi avem capacitatea, dupa ce vom aproba ordonanta de urgenta, de a lua de la Hidroelectrica. Acesta este mesajul pe care il putem da fermierilor. Sa achizitionam energie pe timpul noptii, pentru ca este mult mai ieftina", a afirmat Botanoiu.

Oficialii Agriculturii sustin ca, in acest moment, exista posibilitatea de a iriga o suprafata de peste 400.000 de hectare de culturi.

#sistem irigatii Romania, #energie pret irigatii Romania, #irigatii subventii Romania , #Agricultura