Ajutoarele in agricultura vor fi reintroduse

Sambata, 09 Ianuarie 2010, ora 18:16
1650 citiri
Ajutoarele in agricultura vor fi reintroduse

Comisiile reunite de buget-finante au adoptat in unanimitate un amendament care stabileste ca pentru asigurarea sumelor necesare finantarii schemelor de ajutoare de stat in domeniul agricol, care se vor acorda in 2010, MADR se autorizeaza sa efectueze virari de credite bugetare cu avizul MFP, precizeaza NewsIn.

Parlamentarii au sustinut unanim un amendament la bugetul de stat pe 2010 care stabileste ca "pentru asigurarea sumelor necesare finantarii schemelor de ajutor de stat conforme cu regulile comunitare, precum si cele ce vor fi notificate si aprobate de Comisia Europeana in domeniul agricol si se vor acorda incepand cu anul 2010, se autorizeaza Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale sa efectueze virari de credite bugetare in cursul intregului an, cu avizul Ministerului Finantelor Publice".

"Ieri, Ministerul Agriculturii a facut deja prenotificari la Comisia Europeana pentru reintroducerea unor forme de sprijin in agricultura", a punctat Gheorghe Tinel, membru al Comisiei de agricultura din Camera Deputatilor, cerand adoptarea amendamentului care a fost avizat si in Comisiile reunite de agricultura.

Presedintele de sedinta, Viorel Stefan, a dorit sa stie de unde va avea Ministerul bani pentru finantarea acestui instrument pentru sprijinirea agriculturii, in conditiile in care din cele 3,3 miliarde la dispozitia Ministerului Agriculturii aproape 2 miliarde sunt datorii, dar deputatul din Comisia pentru agricultura a invocat suma obtinuta prin amendament la Comisie, de 2 miliarde lei.

Secretarul de stat Gheorghe Gherghina a sustinut ca, pentru a obtine avizul CE, Romania trebuie sa aba aceasta prevedere prinsa in buget, precizand ca oricum nu se cunoaste care va fi plafonul de finantare permis de Comisie.

"Asa cum e mentionata sursa este insuficienta. Mizati pe faptul ca se vor da bani la rectificare. Sa le spunem fermierilor ca pana in semestrul doi nu primesc niciun leu, sa nu aruncam petarde", a continuat Viorel Stefan.

Cu toate acestea, parlamentarii au avizat unanim acest amendament.

Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Statisticile oficiale arată că România are una dintre cele mai semnificative diaspore din UE, raportat la populația rezidentă a țării. Pentru fiecare patru persoane care locuiesc în...
#ajutoare, #agricultura, #buget, #finante , #Agricultura