Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Soia, Lucerna si cresterea Bivolilor -- solutii alternative pentru Agricultura Romaneasca pe piata Europeana

Soia, Lucerna si cresterea Bivolilor -- solutii alternative pentru Agricultura Romaneasca pe piata Europeana
- Culturile de soia si lucerna, precum si cresterea bubalinelor si a caprinelor pot constitui solutii alternative importante pentru ca produsele agriculturii romanesti sa patrunda pe piata Uniunii Europene, a declarat vineri Ioan Oancea- Culturile de soia si lucerna, precum si cresterea bubalinelor si a caprinelor pot constitui solutii alternative importante pentru ca produsele agriculturii romanesti sa patrunda pe piata Uniunii Europene, a declarat vineri Ioan Oancea, consilier la Departamentul de Strategii Economice si Sociale al Administratiei Prezidentiale.

"Institutia prezidentiala si Ministerul Agriculturii sunt preocupate sa gaseasca modul de stimulare a culturilor si produselor agricole care pot fi competitive cu cele din Uniunea Europeana", a apreciat acesta la Forumul de afaceri romano-italian, organizat de CCIRB in colaborare cu grupul Roman pentru Investitii si Consultanta.

Culturile considerate cu un potential deosebit sunt lucerna, foarte ceruta pe piata occidentala, ca si soia. Cultivate pana acum cativa ani in Romania pe suprafete de 500. 000 hectare, soia, care are un continut proteic de 45 la suta, se mai cultiva in Europa numai in Italia.

De asemenea, in domeniul zootehniei ar putea fi revitalizata cresterea bubalinelor (bivolilor) si a caprelor, care pot da productii de 1. 500-1. 600 kg lapte pe perioada de lactatie.

Oficialul roman a mentionat ca in agricultura Romaniei exista acum doua tendinte, una de refacere a marilor latifundii specifice sec XVII-XVIII, cu mii sau chiar zeci de mii de hectare, si o alta a unor exploatatii agricole moderne de dimensiuni mai mici, cu performante ridicate si care isi vor demonstra viabilitatea in perioada urmatoare.

Exploatarea acestor directii, printr-o strategie corespunzatoare aflata in analiza organismelor implicate, ar putea creste competitivitatea produselor agricole romanesti pe piata UE, in perspectiva integrarii Romaniei in 2007.

Sursa: ROMPRES

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2467 ori