Ai nevoie de ajutor pentru agricultura eco? Vezi pana cand mai poti depune cerere

Luni, 03 Octombrie 2011, ora 15:27
1944 citiri
Ai nevoie de ajutor pentru agricultura eco? Vezi pana cand mai poti depune cerere

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a anuntat luni ca cererile de ajutor specific acordat pentru imbunatatirea calitatii produselor agricole in sectorul de agricultura ecologica se pot depune pana pe 17 octombrie 2011 inclusiv.

Ajutorul specific se acorda pentru exploatatiile din productia vegetala si animaliera, care sunt inregistrate in sistemul de agricultura ecologica si care se afla in perioada de trecere de la agricultura conventionala la agricultura ecologica, numita conversie, potrivit HG nr. 759/2010 cu modificarile si completarile ulterioare, informeaza NewsIn.

"Beneficiarii ajutorului specific pot depune o singura cerere de solicitare a ajutorului specific, fie pentru o exploatatie din productia vegetala, fie numai pentru una din speciile din productia animaliera sau numai pentru o exploatatie din apicultura", se arata intr-un comunicat emis luni de APIA.

Beneficiarii ajutorului specific sunt persoane fizice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale sau familiale constituite conform O.U.G. nr. 44/2008 sau persoane juridice care sunt inregistrati in fiecare an pentru care solicita ajutorul specific, in sistemul de agricultura ecologica, la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) prin Directiile Agricole de Dezvoltare Rurala judetene si care detin un contract incheiat cu un organism de inspectie si certificare acreditat pe teritoriul Uniunii Europene /aprobat de catre MADR.

De asemenea, cereri pot depunde cei care detin un document justificativ/certificat de conformitate/master certificat/certificat de confirmare a conversiei, in care se mentioneaza statutul exploatatiei in conversie - anul 1 / anul 2 / anul 3, cultura, suprafata, numarul de animale, numarul de familii de albine, emis de organismul de inspectie si certificare cu care a incheiat contractul.

In cazul beneficiarilor din productia vegetala, suprafata agricola in folosinta trebuie sa fie de cel putin 0,30 ha, ocupata cu culturi anuale, culturi perene sau pasuni si fanete permanente.

Totodata, in cazul in care beneficiarul exploateaza mai multe terenuri aflate pe raza mai multor judete, cererea va fi depusa la centrul judetean APIA pe raza caruia se afla suprafata mai mare pentru exploatatiile din domeniul vegetal.

Pentru exploatatiile din domeniul cresterii animalelor, beneficiarul va depune cererea la centrul judetean APIA pe raza caruia se afla inregistrat sediul social pentru persoane juridice/PFA/II/IF, respectiv domiciliul pentru persoane fizice.

Pentru acest tip de ajutor specific, Romania beneficiaza de fonduri europene de 3.098.000 euro din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA).

Cuantumul platii anuale suplimentare pe exploatatie se calculeaza de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, dupa finalizarea verificarilor, prin raportarea plafoanelor alocate la numarul de beneficiari eligibili, pentru fiecare dimensiune a exploatatiei din productia vegetala si animaliera, in limita platii anuale suplimentare maxime/exploatatie. 

#agricultura eco, # apia sprijin agricultura, # cereri sprijin agricultura eco , #Agricultura